Τι μας διδάσκει η ζωή

Τι μας διδάσκει η ζωή | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Εικοσιπέντε συν μια Βασικές Αξίες: Τι μας διδάσκει η ζωή.

Τι μας διδάσκει η ζωή - Anthia.netΚρινόμαστε και μαθαίνουμε να κρίνουμε. Πληγωνόμαστε και ανταποδίδουμε τις πληγές. Απορρίπτουμε και μας απορρίπτουν. Γινόμαστε θύματα και θύτες, θύτες και θύματα. Όλοι κάποτε πονάμε. Όλοι παθαίνουμε. Μα στο τέλος της ημέρας έχουμε την επιλογή είτε να εγκλωβιστούμε μέσα στους εαυτούς μας, είτε να γίνουμε εγωιστές, είτε να μάθουμε, να ωριμάσουμε και προπάντων να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια. Είναι κάποιοι χρυσοί κανόνες ζωής που ακολουθώντας τους κερδίζουμε ανθεκτικότητα, ακεραιότητα και τελικά την πολυπόθητη ευτυχία. Εδώ είναι το νόημα. Η ζωή μας χαρίζει δώρα φτάνει να είμαστε έτοιμοι να τα λάβουμε. Αφιερωμένο σε όλους εσάς με πολλή αγάπη.

 1. Αποφεύγω την αρνητική κριτική που αφορά τους άλλους κοιτώντας τη δουλειά μου και κάνοντας την αυτοκριτική μου. Με τους άλλους δεν ασχολούμαι παρά μόνο αν η πρόθεση είναι θετική∙ δεν ξέρω τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού του.
 2. Υμνώ και τιμώ τη ζωή μου με κάθε τρόπο. Δε ξέρω για πόσο θα την έχω ακόμη.
 3. Αυτοεκτίμηση: Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα.
 4. Συγχωρώ τον νεαρότερο εαυτό μου για τα λάθη του (κάθε ώρα κάθε λεπτό γίνομαι σοφότερος/η).
 5. Αν δεν αγαπήσω τον εαυτό μου δεν μπορώ να προσφέρω στους άλλους γνήσια αγάπη.
 6. Η εσωτερική ομορφιά θα κερδίζει πάντα του κόσμου όλα τα καλλιστεία.
 7. Αποδέχομαι όλα τα συναισθήματα και τα θετικά και τα αρνητικά. Εκτιμά το φως μόνο όποιος έχει βιώσει το σκοτάδι.
 8. Περνώ ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου. Έχω υπομονή και εσωτερικά χαμόγελα για τις σκανδαλιές των παιδιών μου. Δεν θα είναι τόσο μικρά για πολύ ακόμη.
 9. Δέχομαι κάθε τι που φεύγει μακριά από μένα και νιώθω ευγνώμον που το είχα στη ζωή μου. Κρατώ τα δώρα που μου προσέφερε η οποιαδήποτε εμπειρία και αναμένω καινούριες εκπλήξεις. Εξάλλου σύμφωνα με τον πιστό κανόνα της φύσης όταν κάτι πεθαίνει πάντα κάτι καινούριο γεννιέται.
 10. Παίρνω κάτι θετικό ακόμη και από δυσάρεστες καταστάσεις. Ή προσπαθώ να δημιουργώ πάντα κάτι θετικό από κάτι αρνητικό. «Κάθε εμπόδιο για καλό», λέει η παλιά σοφή ρήση.
 11. Νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχω αποφεύγοντας να σπαταλώ χρόνο στη μιζέρια θρηνώντας για όσα δεν έχω. Με αυτή τη θετική στάση καλλιεργώ κι εκπέμπω στο σύμπαν την αισιοδοξία ώστε να ενθαρρύνω κι άλλα καλά να έρθουν στη ζωή μου.
 12. Χαμογελώ πιο συχνά στους ανθρώπους ακόμη και στους κατσούφηδες. Ότι δίνεις παίρνεις.
 13. Έχω περισσότερη υπομονή για τις αδυναμίες των ανθρώπων. Ουδείς τέλειος.
 14. Αποδέχομαι τις αδυναμίες μου ως μέρος της ανθρώπινης φύσης.
 15. Αφιερώνω χρόνο στους ηλικιωμένους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή μου. Αυτοί πρώτοι γέλασαν με τη χαρά μου και σκούπισαν τα δάκρυά μου.
 16. Εκφράζω συχνά «σ’ αγαπώ» στα αγαπημένα μου πρόσωπα και οι πράξεις μου το αποδεικνύουν.
 17. Είμαι ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό μου και μετά με τους άλλους.
 18. Ασχολούμαι μόνο με ό,τι θέλω (και όχι με ό,τι δεν θέλω) ώστε να το ενισχύω.
 19. Βάζω όρια όπου χρειάζεται.
 20. Αν θέλεις κάτι να πετύχεις, δούλεψε, δούλεψε, δούλεψε!
 21. Ασχολούμαι περισσότερο με τα θετικά του κόσμου ώστε να τα ενισχύω. Έτσι στέλνω θετική ενέργεια στον πλανήτη.
 22. Δείχνω σεβασμό στα παιδιά, στα ζώα και στη φύση. Αν έστω μια από αυτές τις μορφές ζωής εξαφανιστεί, θα αφανιστεί αυτόματα και η ζωή στον πλανήτη.
 23. Για τους εχθρούς μου οραματίζομαι την αγάπη. Μάλλον αυτή τους λείπει και με εχθρεύονται.
 24. Φροντίζω για την καλή υγεία του σώματός μου αλλά φροντίζω πάνω απ’ όλα τη ψυχική μου υγεία αφού από αυτήν εξαρτάται η προηγούμενη.
 25. Είμαι ο αληθινός γνήσιος εαυτός μου. Έτσι κερδίζω περισσότερους σύμμαχους.
 26. Είμαι εκατό τοις εκατό παρόν σε κάθε στιγμή της ζωής μου. Κοιτώντας πίσω τη ζωή συνειδητοποιεί κανείς ότι αυτή αποτελείται από πολλές μικρές ευχάριστες στιγμές. Ζω πάντα στο εδώ και τώρα γιατί η ζωή είναι ΤΩΡΑ.

Με αγάπη,

Άνθια

Υ.Γ. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.