
Θυμός
Το σημερινό άρθρο είναι η συνέχεια του άρθρου της προηγούμενης εβδομάδας, «Θυμός: Τεχνικές Διαχείρισης (Μέρος Α)». Και τα δύο αυτά άρθρα είναι συνέχεια του πρώτου άρθρου που αναρτήθηκε σχετικά με το θυμό, «Θυμός: Διαχειριστείτε τον προτού σας χειριστεί!»
Μάθε να αναγνωρίζεις πότε αρχίζεις να θυμώνεις
Μιλώντας με μερικά άτομα πήρα πολύτιμη επανατροφοδότηση για το άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας και διαπίστωσα ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν έγκαιρα το συναίσθημα του θυμού όταν συμβαίνει. Στο προηγούμενο άρθρο μου διέφυγε να αναφέρω τα προειδοποιητικά σημάδια του θυμού. Στο σημερινό άρθρο παραθέτω μερικά απ’ αυτά αφού θα βοηθούσε να γνωρίζει κανείς τα σημάδια στο σώμα, το μυαλό και τη συμπεριφορά του που δείχνουν ότι αρχίζει να κατρακυλά στο θυμό. Τα πιο κάτω είναι ενδεικτικά κι είμαι βέβαιη πως κι εσείς μπορείτε να σκεφτείτε κι άλλα.
Σώμα: Π.χ., ένταση στη σιαγόνα (σφίξιμο δοντιών) ή όταν αρχίζεις να χτυπάς το πόδι σου.
Μυαλό: Π.χ., Όταν αναμασάς αυτό που συνέβη κι εμποδίζεται η συγκέντρωσή σου ακόμα κι όταν θα έπρεπε να δουλεύεις.
Συμπεριφορά: Π.χ., αλλαγή στον τόνο φωνής.
Άλλες στρατηγικές διαχείρισης του θυμού
Διαφορετικές στρατηγικές δουλεύουν για διαφορετικά άτομα. Επομένως πιο κάτω ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που μπορεί να δοκιμάσει ο καθένας και να επιλέξει αυτά που τον βοηθούν ν’ απαλλαγεί από το δυσάρεστο συναίσθημα του θυμού χωρίς να βγει εκτός ελέγχου ή να ξεσπάσει σε κάποιον άλλο:
- Μάθε να αντιμετωπίζεις γρήγορα κι έγκαιρα τις μικρο-απειλές ώστε να μην στοιβάζεις μέσα σου τα αρνητικά συναισθήματα. Διεκδίκησε τα δικαιώματά σου ή υπερασπίσου έγκαιρα τον εαυτό σου όταν νιώσεις αδικημένη. Δείξε στην άλλη πλευρά ότι προσπαθείς να κατανοήσεις την άποψη και συναισθήματα που υποστηρίζει αλλά να εκφράσεις και τη δική σου θέση. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψεις τις ανάγκες σου, θα μειώσεις την αγανάκτηση προς το άλλο πρόσωπο ή κατάσταση και πιθανόν να φέρεις το άλλο άτομο πιο κοντά σου.
- Μάθε να γελάς και να βλέπεις την θετική άποψη κάθε προβλήματος: Τις περισσότερες φορές ο θυμός δεν αξίζει τον κόπο.
- Μάθε πώς να ηρεμείς: η εξάσκηση στις θετικές σκέψεις κι η ειλικρινής επανατροφοδότηση από τον ίδιο τον εαυτό σου βοηθούν να διατηρείς τη ψυχραιμία σου. Τα θυμώδη άτομα συνηθίζουν να εκφράζονται με ένταση κι υπερβολή (π.χ., βρίζουν, φωνάζουν ή μιλούν με λόγια που εκφράζουν τις εσωτερικές αρνητικές τους σκέψεις). Οι παράλογες κι αρνητικές σκέψεις θα πρέπει ν’ αντικατασταθούν με πιο λογικές σκέψεις. Η συνεργασία με κάποιο ειδικό (ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή) θα βοηθήσει να αναγνωρίσεις και να «διορθώσεις» τον τρόπο σκέψης σου. Τα μαθήματα στην εκπαίδευση χαλάρωσης είναι επίσης καλή ιδέα.
- Μάθε ν’ ακούς πραγματικά: Τις περισσότερες φορές το συναίσθημα του θυμού προκύπτει επειδή παρεξηγούμε την απέναντι πλευρά. Προτού βιαστούμε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα ίσως θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν παρεξηγήσαμε λόγια και καταστάσεις.
- Συγχώρησε τα άτομα που σ’ έχουν αναστατώσει: Πίσω από κάθε συμπεριφορά υπάρχει πάντα ένα θετικό κίνητρο κι ο κάθε άνθρωπος επιδιώκει την ευτυχία. Οι άνθρωποι κάνουν τις καλύτερες επιλογές που μπορούν σύμφωνα με τα μέσα που διαθέτουν. Μπορεί κι οι ίδιοι να μην έμαθαν να επικοινωνούν με τρόπο εποικοδομητικό ή να φοβούνται να είναι ειλικρινής μήπως παρεξηγηθούν.
- Έχεις την ευθύνη για το δικό σου θυμό. Μπορεί κάποιο άτομο να σ’ έχει θυμώσει αλλά εσύ επιλέγεις το θυμό ανάμεσα σ’ άλλα συναισθήματα.
- Μερικές φορές βοηθάει ν’ αλλάξουμε περιβάλλον, και να επιστρέψουμε όταν είμαστε πιο ήρεμοι. Δώσε στον εαυτό σου time-out (διάλειμμα) όταν διαπιστώσεις πως έχεις αρχίσει να αισθάνεσαι θυμό, άγχος, ή ένταση. Αυτό θα πει ότι θα πρέπει τα απομακρυνθείς από την κατάσταση για αρκετή ώρα για να σκεφτείς λογικά, να ηρεμήσεις και να επανακτήσεις τον έλεγχο.
- Πρόσεξε τον εαυτό σου και την υγεία σου καθημερινά για τη δική σου ηρεμία. Φρόντισε να τρως τακτικά κι ολοκληρωμένα γεύματα, να ασκείσαι, να κοιμάσαι και να ξεκουράζεσαι ικανοποιητικά. Απόφυγε την κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
- Αν χρειάζεσαι εκτόνωση ίσως θα ήταν βοηθητικό να ασχοληθείς με κάποιο σπορ/άθλημα. Για παράδειγμα το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι είναι δραστηριότητες αποτελεσματικές στην απελευθέρωσης της αρνητικής ενέργειας.
Για άμεση εκτόνωση του θυμού
- Πάρε το αυτοκίνητο και βγες έξω από την πόλη. Βρες ένα ήσυχο μέρος όπου θα είσαι μόνη και φώναξε δυνατά.
- Χτύπησε τις γροθιές σου σ’ ένα μαξιλάρι.
- Τρέξε.
- Άκουσε δυνατή μουσική, τραγούδα ή χόρεψε έντονα.
Τέλος, εάν νιώθεις ότι σε προβληματίζει το θέμα θυμός και χρειάζεσαι βοήθεια για να αντιμετωπίσεις την διαχείριση του ή εάν θέλεις να αξιολογήσεις κατά πόσο σε δυσκολεύει το συναίσθημα του θυμού τότε μπορείς να ζητήσεις εξατομικευμένη στήριξη και θεραπεία.