Τέρμα η κωλυσιεργία !

Τέρμα η κωλυσιεργία ! | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Τηρείτε τις προθεσμίες; Ή μήπως είστε απ’ αυτούς που συνηθίζουν να χρονοτριβούν; Μάθετε λοιπόν πως οι άνθρωποι που χρονοτριβούν υποφέρουν συχνότερα από το άγχος και τις παρενέργειές του σε σχέση με αυτούς που κάνουν τα πάντα εντός των προθεσμιών που τους δίνονται.

Αν η κωλυσιεργία έχει τόσο αρνητικές συνέπειες τότε γιατί χρονοτριβούμε;

Αυτό έχει συνήθως να κάνει με τις εικόνες που φτιάχνουμε στο μυαλό μας. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε διάβασμα για εξετάσεις, μια μετακόμιση, ή να τακτοποιήσετε το αρχείο ολόκληρων μηνών που άφησε ο προηγούμενος υπάλληλος στη δουλειά. Τι βλέπετε; Η εικόνα που έχετε φτιάξει μάλλον στο μυαλό σας είναι αποθαρρυντική.

Μήπως μοιάζει κάπως έτσι;

Τέρμα η κωλυσιεργία!

 

 

 

 

 

 

Έτσι;

Τέρμα η κωλυσιεργία!

 

 

 

 

 

 

 

Ή έτσι;
Τέρμα η κωλυσιεργία!

 

 

 

 

 

 

 

 

Και στις τρεις περιπτώσεις η εικόνα που βλέπουμε στο μυαλό μας δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα. Σίγουρα σπαταλούμε πολλή ενέργεια σκεφτόμενοι αυτές τις εικόνες. Και μόνο το γεγονός ότι αναβάλλουμε συνεχώς τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε μας προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο πόνο, δυσφορία, άγχος και συναισθήματα ενοχών.

Ενεργοποιηθείτε ΤΩΡΑ!

Πρώτα φτιάξτε ένα κατάλογο με τις δουλειές που πρέπει να κάνετε. Χωρίστε τη δουλειά σε χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα αν έχετε μπροστά σας το περιθώριο ενός μήνα για μια μετακόμιση, την πρώτη εβδομάδα βάλτε στόχο να έχετε φυλάξει σε κιβώτια το 25% των αντικειμένων. Μέχρι τη δεύτερη να έχετε φυλάξει το 50% από τα υπάρχοντά σας, την τρίτη εβδομάδα το 75% και μέχρι το τέλος της τέταρτης εβδομάδας να έχετε ολοκληρώσει το 100% της μετακόμισης.

Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε με τις διάφορες εργασίες, μπορείτε να απαντήσετε τις πιο κάτω έξι ερωτήσεις για τη διευκόλυνση του έργου σας.

Ερωτήσεις

1. Ποια είναι η εργασία που πρέπει να διεκπεραιώσω;

2. Πότε λήγει η προθεσμία;

3. Τι χρειάζεται να κάνω για να ολοκληρώσω το 50% αυτής της δουλειάς;

4. Τι χρειάζεται να κάνω για να ολοκληρώσω το 75% αυτής της δουλειάς;

5. Τι χρειάζεται να κάνω για να ξεκινήσω και να έχω ολοκληρώσει το 25% αυτής της δουλειάς;

6. Από πότε μέχρι πότε θα πρέπει να έχω ολοκληρώσει το 25%, 50%, 75%, ώστε να έχω ολοκληρώσει το 100% της δουλειάς στην προκαθορισμένη προθεσμία μου;

Μ’ αυτή την απλή αλλά χρήσιμη μέθοδο ακόμη και οι πιο δύσκολες εργασίες γίνονται ευκολότερα και χωρίς το περιττό άγχος της κωλυσιεργίας.

Καλή επιτυχία!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.