Στρες: Σύντομη εκπαίδευση χαλάρωσης

Στρες: Σύντομη εκπαίδευση χαλάρωσης | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Εύκολη στην εφαρμογή και γρήγορη στο αποτέλεσμα, αυτή η άσκηση χαλάρωσης είναι ότι πρέπει γα να διώξετε την ένταση και το στρες. Απλή, χωρίς κανένα εργαλείο πέρα από τον ίδιο τον εαυτό σας, μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο εν ώρα οδήγησης, στη στάση του λεωφορείου, μέσα στο μετρό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εισπνέετε από τη μύτη, να κάνετε μια μικρή παύση κι έπειτα να εκπνέετε από το στόμα. Κι επιπρόσθετα με μια χαλαρωτική φράση κι ένα οραματισμό το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο αισθητό.

Εφαρμογή

Η εισπνοή από τη μύτη διαρκεί 3 χρόνους (μετράω 1,2,3). Έπειτα κάνω παύση που διαρκεί 4 χρόνους (χωρίς να εισπνέω ή να εκπνέω, μετράω 1,2,3,4). Ακολουθεί εκπνοή που διαρκεί 6 χρόνους (1,2,3…6). Στόχος είναι να μειωθούν οι εκπνοές. Οι γρήγορες ανάσες που συμβαίνουν ως αντίδραση όταν αγχωθούμε, στρεσάρουν τον οργανισμό ακόμη περισσότερο. Εξαιτίας της ξαφνικής μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό και της έλλειψης ικανοποιητικής αιμάτωσης του εγκεφάλου, μπορεί να προκληθούν ακόμη και κρίσεις πανικού.

Στρες: Σύντομη εκπαίδευση χαλάρωσης

Μπορούμε να προσθέσουμε και μια νοητική χαλαρωτική φράση την ώρα της εκπνοής. Για παράδειγμα ενώ εκπνέουμε σκεφτόμαστε, «Είμαι χαλαρή/ος». Η άσκηση θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική εάν μπορούμε να προσθέσουμε κι ένα οραματισμό. Δηλαδή καθώς εκπνέουμε κι ενώ σκεφτόμαστε τη φράση «Είμαι χαλαρή/ος», ταυτόχρονα φτιάχνουμε μια εικόνα του εαυτού μας χαλαρού (αφού πρώτα σκεφτούμε πως θα μοιάζαμε αν ήμασταν χαλαροί).

Όπως θα έχετε ήδη αντιληφθεί, με την πιο πάνω άσκηση θα έχετε πετύχει μια όμορφη αίσθηση χαλάρωσης και ανακούφισης που δεν κοστίζει περισσότερο από πέντε λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας. Δοκιμάστε την λοιπόν και θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

Καλή επιτυχία!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.