Πώς να καλλιεργήσουμε τους φιλικούς δεσμούς μας.

Πώς να καλλιεργήσουμε τους φιλικούς δεσμούς μας. | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

 

Σε προηγούμενο άρθρο εξήγησα πώς οι υγιείς φιλικές σχέσεις βελτιώνουν την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθώ με το πώς μπορούμε να ελκύσουμε φίλους, να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα των φιλικών μας δεσμών.

Αποδεχτείτε τον εαυτό σας

Μια υγιής, ρεαλιστική αυτοεικόνα, και αυτοεκτίμηση ελκύει τους ανθρώπους γύρω μας. Αντίθετα η διαρκής ανασφάλεια και αρνητική αυτοκριτική μπορεί να απωθήσει τους ενδεχόμενους φίλους. φροντίστε λοιπόν τον εαυτό σας και τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Αποδεχθείτε τους άλλους

Αποφύγετε να κατακρίνετε τους άλλους. Κανένας δεν τρελαίνεται για τους επικριτικούς ανθρώπους. Δώστε στους ανθρώπους δεύτερες ευκαιρίες, αρκετό χώρο και χρόνο για ανθρώπινα λάθη, για ωρίμανση και για θετική αλλαγή. Προπάντων  αποφύγετε την ειρωνεία και τα υποτιμητικά σχόλια.

Να είστε θετικοί

Έτσι θα κερδίσετε περισσότερους οπαδούς. Οι περισσότεροι άνθρωποι έστω κι αν δεν το συζητούν ανοικτά, θαυμάζουν τους θετικούς ανθρώπους και τους προτιμούν για παρέα.

Πώς να καλλιεργήσουμε τους φιλικούς δεσμούς μας. - Anthia.netΜην είστε ανταγωνιστικοί

Αποφύγετε να κάντε τις φιλίες σας αρένα ανταγωνισμού για το ποιος είναι ο πιο πετυχημένος, ποιος βγάζει τα περισσότερα χρήματα ή ποιος έχει την ωραιότερη εμφάνιση. Αντιθέτως θαυμάστε τους φίλους σας για τα ταλέντα τους και γιορτάστε μαζί τους τα επιτεύγματά τους. Έτσι είναι πιθανότερο να λάβετε κι εσείς την ίδια αντιμετώπιση.

Γίνετε καλοί ακροατές  

Δείξτε το ενδιαφέρον σας για τους φίλους σας μέσα από την ενεργητική ακρόαση, την καλή οπτική επαφή χωρίς να βιάζεστε να δώσετε συμβουλές. Είναι προτιμότερο να δείχνετε με αυτό τον τρόπο την κατανόησή σας εφ’ όσον όλοι οι άνθρωποι προτιμούνε τους ανθρώπους με ενσυναίσθηση.

Σεβαστείτε τα προσωπικά όρια των άλλων

Μην παρεμβαίνετε στη ζωή των φίλων σας όταν δεν σας το επιτρέπουν και μην τους φέρνετε σε δύσκολη θέση. Και το κυριότερο κρατείστε την εχεμύθεια για προσωπικά μυστικά που μοιράστηκαν οι φίλοι σας μαζί σας.

Επίλογος

Να θυμάστε πάντα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κτίσουμε νέες φιλίες ή για να επανασυνδεθούμε και να ενισχύσουμε παλιούς φιλικούς δεσμούς.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.