Πέντε λεπτά με την Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου

Πέντε λεπτά με την Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net
Πέντε λεπτά με την Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

 
Ψυχολόγο-Σύμβουλο-Ψυχοθεραπεύτρια

1. Είχαμε κρούσματα από το νέο επικίνδυνο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινες» και στην Κύπρο, πώς παγιδεύονται οι νέοι;

Οι έφηβοι αποτελούν την πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα. Μερικές φορές επειδή θέλουν να αισθάνονται «μεγάλοι» και ανεξάρτητοι τούς αρέσει να ρισκάρουν, να πηγαίνουν κόντρα στην ενήλικη εξουσία με αποτέλεσμα συχνά να συμπεριφέρονται απερίσκεπτα και να θέτουν τη σωματική και ψυχική ακεραιότητά τους σε κίνδυνο.

 

2. Για παράδειγμα;

Έχω ακούσει για περίπτωση εφήβου που αφού έγινε τόσος ντόρος για την επικινδυνότητα του παιχνιδιού αυτού δοκίμασε να το κατεβάσει για να δείξει ότι δεν φοβάται (ευτυχώς χωρίς επιτυχία). Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι έφηβοι χωρίς επίβλεψη από στοργικούς και προστατευτικούς ενήλικες, χωρίς καλό υποστηρικτικό δίκτυο, με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή έφηβοι που δεν έχουν μια καλή σχέση επικοινωνίας με την οικογένειά τους.

 

3. Πώς θωρακίζεις ένα παιδί ώστε να μην μπει στην επικίνδυνη διαδρομή με 50 οδηγίες;

Η καλύτερη θωράκιση ενός παιδιού είναι η καλή και ποιοτική σχέση επικοινωνίας με τους γονείς του και η καλλιέργεια υγιούς αυτοεκτίμησης και εσωτερικής ασφάλειας.

 

4. Τι θα συμβουλεύατε όσους ενήλικες έχουν παιδιά υπό την ευθύνη τους;

Οι ευάλωτοι νεαροί άνθρωποι χρειάζονται σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση και οπωσδήποτε καλή ψυχοεκπαίδευση. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά χωρίς συστηματικό έλεγχο σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου. Πρέπει να είμαστε πάντα εκεί, να γνωρίζουμε με ποιους κάνει παρέα το παιδί μας, κι αν είναι δυνατόν την οικογένεια των φίλων του, ώστε μαζί να είμαστε σε επιφυλακή αν κάτι πέσει στην αντίληψή μας. Όμως, προσοχή! Νοιάζομαι και ελέγχω το παιδί δεν σημαίνει ότι του στερώ το δικαίωμα ορισμένων ελευθεριών, ούτε ότι το πνίγω με την επιβλητική παρουσία μου, διότι και η υπερπροστασία φέρνει συχνά το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

5. Ποιο κενό επιτρέπει να εισχωρήσει στη ζωή των νέων ένα διαδικτυακό «παιχνίδι» που οδηγεί στην αυτοκτονία;

Θ’ ανακεφαλαιώσω με μία πρόταση που θεωρώ ότι περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω, «έλλειψη ψυχικής υποστήριξης».

Comments

ΜΕΣΩphilenews.com
ΠΗΓΗΤης Αντιγόνης Σολωμονίδου Δρουσιώτου
Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.