
1. Τι είναι η Νευρογενής Ανορεξία;
Η ονομασία προϋποθέτει ότι το άτομο έχει χάσει την όρεξή του από νευρικά αίτια. Στην ουσία έχει μεγάλη όρεξη για φαγητό, είναι πεινασμένο, αλλά αρνείται να φάει από φόβο μήπως παχύνει. Φοβάται ακόμη να είναι σε φυσιολογικό βάρος και προσπαθεί να έχει όσο πιο χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί.
2. Ποια η προσωπικότητα του ανορεκτικού ατόμου;
Συνήθως κατάγεται από μια οικογένεια που φαίνεται τέλεια. Τα ανορεκτικά είναι συνήθως τα παιδιά που λατρεύουν οι δάσκαλοι, που χαρακτηρίζονται ως πολύ οργανωμένα και ήσυχα. Πίσω από τη μάσκα του καλού παιδιού υπάρχει συνήθως μια μανιώδης τελειομανία, η οποία οδηγεί το άτομο στην ανορεκτική συμπεριφορά από φόβο μήπως αποτύχει. Το μόνο αντικείμενο που είναι ασφαλές να ελέγξει είναι το σώμα μέσω της δίαιτας. Αισθάνεται ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα και μέσα από αυτό παίρνει εκείνο που πιο πολύ χρειάζεται, την επιβράβευση της κοινωνίας.
3. Ποιες οι οργανικές συνέπειες;
Χαμηλή αντίσταση του ανοσοποιητικoύ συστήματος. Αδυναμία. Αϋπνίες. Η μακρόχρονη αφαγία προκαλεί προβληματική κυκλοφορία αίματος. Αδύνατα κόκαλα λόγω υποσιτισμού. Συρρίκνωση στα όργανα αναπαραγωγής. Έλλειψη έμμηνου ρήσης. Λόγω υπερβολικής απώλειας βάρους συμβαίνουν αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που προκαλούν αλλαγές στον συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.
4. Ποια τα σημάδια κινδύνου;
Όταν το άτομο έχει χάσει πολύ βάρος απότομα. Τρώει πολύ λιγότερο από πριν. Ενώ έχει χάσει αρκετό βάρος μετά από δίαιτα, επιμένει να αδυνατίσει. Δίνει δικαιολογίες για να μη φάει. Κάνει ολόκληρο θέμα αν η σαλάτα έχει dressing ή τα λαχανικά έχουν βούτυρο. Κόβει το φαγητό σε μικρά κομματάκια και παίρνει πάρα πολύ χρόνο να τελειώσει ένα γεύμα.
5. Πώς αντιμετωπίζεται;
Μιλήστε στο άτομο για τις ανησυχίες σας. Πρέπει να μάθει ότι ανησυχείτε επειδή νοιάζεστε. Ενθαρρύνετέ το να παραδεχθεί το πρόβλημά του. Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή με ειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα όσο καλύτερα γίνεται. Όταν το άτομο μπει σε θεραπεία, μείνετε κοντά του και στηρίξτε το.