Στόχοι για τη νέα χρονιά: Η ψυχική ευεξία ως στόχος για το έτος 2020!

Photo by cottonbro from Pexels

«Δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά αν πρώτα δεν βρούμε την ειρήνη μέσα μας».

Δαλάι Λάμα

 

Συνήθως στην αρχή μιας νέας χρονιάς οι περισσότεροι από εμάς θέτουμε στόχους τους οποίους ευελπιστούμε να κατακτήσουμε ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Ενώ μερικοί από εμάς μπορεί να θέλουμε να πετύχουμε είτε υλικούς στόχους, π.χ., μια εργασία με καλύτερο μισθό, την αγορά ενός σπιτιού, είτε πνευματικούς στόχους π.χ., να επιστρέψουμε στα θρανία για να πάρουμε ένα απολυτήριο ή πτυχίο, άλλοι θέτουμε στόχους για υιοθέτηση υγιεινότερων συμπεριφορών π.χ., να κόψουμε το κάπνισμα, να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες κλπ. Πολλοί από εμάς αμελούμε να θέσουμε στόχους που αφορούν την πνευματική μας πρόοδο και ψυχική υγιεινή. Κι όμως η ψυχική ευεξία είναι ένας στόχος που η επίτευξή του ενδέχεται να φέρει μια σειρά πολλών άλλων επιτυχιών. Ο ψυχικά ισορροπημένος άνθρωπος είναι ο άνθρωπος που είναι σε θέση να κατακτήσει οτιδήποτε…

 

«Η ψυχική δύναμη είναι η πιο σημαντική απ’ όλες τις αρετές, γιατί χωρίς αυτήν, δεν μπορείς να εξασκήσεις καμία άλλη αρετή σου με επιμονή».

Μάγια Αγγέλου

 

Η Ψυχική Ευεξία ως στόχος για τη νέα χρονιά

 

Ζούμε δύσκολα χρόνια, οι προκλήσεις μιας τεχνολογίας που εξελίσσεται ραγδαία και αναμφίβολα επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας όχι απαραίτητα πάντοτε με τρόπο υγιεινό, οι έντονες κλιματικές αλλαγές και οι πυρκαγιές που απειλούν τον πλανήτη, ο καταιγισμός κακών ειδήσεων για τα τροχαία δυστυχήματα, τους πολέμους, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και για την επίδραση της στον αέρα που αναπνέουμε και στο φαγητό που τρώμε, η αύξηση ποσοστών των θανατηφόρων ασθενειών και οι εξωφρενικοί ρυθμοί που ζούμε καθώς οι απαιτήσεις αυξάνονται και οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται. Όλα αυτά τα δυσάρεστα αναμφισβήτητα αυξάνουν και την ανάγκη για την ενίσχυση της πνευματικής μας υγείας και ανθεκτικότητας.

Η νοητική μας ευεξία γίνεται ακόμη πιο σημαντική για το 2020. H ψυχική μας υγεία παράλληλα σημαίνει και βέλτιστη λειτουργικότητα και καλύτερη αντιμετώπιση των  Λαιστρυγόνων και των Κυκλώπων που θα κληθούμε να παλέψουμε καθημερινά. Πέρα από αυτό η ψυχική ανθεκτικότητα ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας σώζει από δυσάρεστες σωματικές ασθένειες. Πιο κάτω ακολουθούν στόχοι που προάγουν την ψυχική ευεξία.

 

Η Διαχείριση του Στρες ως στόχος για τη νέα χρονιά

 

Αν ζείτε σε έντονους ρυθμούς και κατ’ επέκταση με υψηλά επίπεδα στρες, βάζετε σε κίνδυνο την καλή σας υγεία κι ευδαιμονία. Το στρες αποτελεί όλεθρο για τη συναισθηματική σας ισορροπία, καθώς και για τη σωματική σας υγεία. Περιορίζει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά, να λειτουργείτε αποτελεσματικά και να απολαμβάνετε ολοκληρωτικά τη ζωή.

Η αποτελεσματική διαχείριση του στρες, από την άλλη πλευρά, σας βοηθά να εξουδετερώσετε το στρες στη ζωή σας, ώστε να μπορείτε να είστε πιο ευτυχισμένοι, λειτουργικοί και υγιείς. Ο απώτερος στόχος είναι μια ισορροπημένη ζωή, με άφθονο χρόνο για να συνδυάστε εργασία, κοινωνικές σχέσεις, προσωπική διασκέδαση και χαλάρωση και την απαιτούμενη ανθεκτικότητα για να διαχειριστείτε και να ανταποκριθείτε παραγωγικά στις αμέτρητες πιέσεις και προκλήσεις της καθημερινότητας. Βέβαια για τη διαχείριση του στρες δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη φόρμουλα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πειραματιστείτε και να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Οι παρακάτω προτάσεις για την καλύτερη διαχείρισης του στρες μπορούν να σας βοηθήσουν να εμπνευστείτε:

 

Τρόποι διαχείρισης του στρες

 

 

Η βελτίωση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης ως στόχος για τη νέα χρονιά

 

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια από τις βασικές νοητικές λειτουργίες που επιτρέπει σε κάποιον να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του καθώς και τα συναισθήματα των άλλων με θετικούς τρόπους. Η ενίσχυση της συναισθηματικής νοημοσύνης σας απαιτεί να χρησιμοποιείτε τα συναισθήματά σας για να λαμβάνετε εποικοδομητικές αποφάσεις σχετικά με τη συμπεριφορά σας, να διαχειρίζεστε βασικά συναισθήματα όπως το θυμό (διαβάστε τα άρθρα «Θυμός: διαχειριστείτε τον προτού σας χειριστεί!», «Θυμός: Τεχνικές διαχείρισης Μέρος Α και Μέρος Β») καθώς και να αναγνωρίζετε και να ερμηνεύετε κυρίως τα μη λεκτικά μηνύματα που χρησιμοποιούν οι άλλοι για να επικοινωνούν μαζί σας. Αυτά θα σας βοηθήσουν στην ανακούφιση από το στρες, στην αποτελεσματική επικοινωνία με τους άλλους, στο να συναισθανθείτε τους συνομιλητές σας, καθώς και να ξεπεράσετε προκλήσεις και να εξαλείψετε τις οποιεσδήποτε συγκρούσεις με μεγαλύτερη ευκολία.

Έξυπνοι στόχοι για τη νέα χρονιά! | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.netΟι Δεξιότητες στην Ενεργητική Ακρόαση ως στόχος για τη νέα χρονιά

 

Ένας από τους υγιείς τρόπους διατήρησης καλών επικοινωνιακών σχέσεων είναι η ενεργητική ακρόαση, το να μπορεί δηλαδή κανείς ν’ ακούει τους άλλους παρά να αναζητά μόνο να ακούγεται ο ίδιος. Πολλοί άνθρωποι λατρεύουν να τους ακούνε οι άλλοι, ωστόσο, πολλοί από αυτούς ξεχνάνε να ακούνε τους ανθρώπους τους όταν κι αυτοί έχουν την ανάγκη να μιλήσουν έτσι ώστε να χάνουν κάποια πράγματα που είναι για τους άλλους σημαντικά και που ενισχύουν μια φιλική σχέση. Αυτή λοιπόν τη χρονιά θέστε ως στόχο να γίνετε καλύτεροι κι ενεργητικότεροι ακροατές για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

 

Οι Υγιείς Μηχανισμοί Αντιμετώπισης ως στόχος για τη νέα χρονιά

 

Σε περίπτωση όπου έρθει μια κρίση στη ζωή, υπάρχουν τόσο υγιείς όσο και ανθυγιεινοί μηχανισμοί αντιμετώπισης. Ωστόσο, συνήθως όταν είμαστε πεσμένοι ηθικά, έχουμε την τάση να ενεργοποιούμε αρνητικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης όπως για παράδειγμα την κατανάλωση αλκοόλ και την κοινωνική απομόνωση. Θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό αν μοιραζόσασταν τον πόνο σας με έναν αξιόπιστο φίλο. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τότε μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου/ψυχοθεραπευτή ή/και να κάνετε οτιδήποτε είναι για εσάς βοηθητικό (π.χ., μια ευχάριστη δραστηριότητα). Όλα αυτά θα βοηθήσουν να καταπραΰνετε τον πόνο, ενώ οι ανθυγιεινοί μηχανισμοί άμυνας απλώς σας αποσυνδέουν από το συναίσθημα του ψυχικού πόνου μόνο προσωρινά και κατά συνέπεια το διαιωνίζουν.

Οι Καλές Επικοινωνιακές Δεξιότητες ως στόχος για τη νέα χρονιά

 

Τέλος, το να μάθετε να μιλάτε διεκδικητικά αντί να μένετε σιωπηλοί και να αισθάνεστε αρνητικά μέσα σας είναι σημαντικό αν θέλετε να έχετε με τους άλλους σχέσεις υγιείς, ειλικρινείς και σταθερές που αντέχουν στο χρόνο. Αν σας ενδιαφέρει να είστε πάνω από όλα αυθεντικοί και γι’ αυτό ακριβώς να λαμβάνετε και την αποδοχή των άλλων, τότε  να θυμάστε τη σοφή ρήση του Πάμπλο Νερούδα:

 

«Όλα τα μονοπάτια οδηγούν στον ίδιο στόχο: Να εκφράσουμε στους άλλους αυτό που είμαστε.»

 

Καλή Επιτυχία!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.