Νευρογενής Βουλιμία: Μια «ασθένεια της κουλτούρας»

Νευρογενής Βουλιμία: Μια «ασθένεια της κουλτούρας» | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

 
Στις μέρες μας οι Διατροφικές Διαταραχές ταλαιπωρούν πάρα πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια. Μια τέτοια διαταραχή είναι και η Νευρογενής Βουλιμία. Η διαταραχή της βουλιμίας δεν υπάρχει σε τριτοκοσμικές χώρες όπου υπάρχει έλλειψη φαγητού και πείνα. Συμβαίνει σε χώρες με πληθώρα τροφίμων μέσα στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ της πίεσης για υπερκατανάλωση και της πίεσης να πρέπει να είναι κανείς λεπτός για να αξίζει αγάπη και αναγνώριση.

Τι είναι η Νευρογενής Βουλιμία.

Η Νευρογενής Βουλιμία (ή Νευρική Βουλιμία όπως την ξέρει ο κόσμος) είναι μια Διατροφική Διαταραχή κατά την οποία συμβαίνουν συχνά επεισόδια/κρίσεις υπερφαγίας με τρόφιμα τα οποία θεωρούνται «παχυντικά» και κατά συνέπεια «απαγορευμένα» για το άτομο το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να ελέγξει το βάρος του. Συνήθως κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης καταναλώνονται μπισκότα, σοκολάτες, μπωλ από δημητριακά, μεγάλες ποσότητες τοστ με βούτυρο, πατατάκια, κέικ, κούπες παγωτού, κ.α.
Το άτομο συνεχίζει να τρωει ανεξέλεγκτα μέχρι να του περάσει η επιθυμία για φαγητό, να μειωθεί το άγχος, να επέλθει ο φυσιολογικός κορεσμός (συχνά σε σημείο σκασμού που φέρνει πόνο) ή μέχρι να το διακόψει κάποιος. Τις περισσότερες φορές το άτομο δεν απολαμβάνει το φαγητό, ούτε αισθάνεται τη γεύση του, επειδή αυτό το καταναλώνεται πολύ γρήγορα. Το επεισόδιο υπερφαγίας συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα όπως έντονο άγχος και ανησυχία ότι το άτομο θα πάρει περιττά κιλά, αίσθημα ενοχής, τύψεις και μεταμέλεια.
Μετά από ένα επεισόδιο ακολουθεί προσπάθεια να απαλλαχτεί το άτομο από τις θερμίδες που απορροφήθηκαν από τον οργανισμό με το να προκαλέσει εμετό (σκόπιμα), ή με χρήση καθαρτικών ή εξουθενωτική γυμναστική και νηστεία για τις επόμενες μέρες. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις το άτομο μπορεί να καταναλώσει τεράστια ποσότητα τροφής ώστε να προκαλέσει ρήξη στομάχου. Επίσης η τακτική πρόκληση εμετού μπορεί να προκαλέσει τέτοια χημική ανισορροπία που να οδηγήσει στο θάνατο.

Οι δυσμενείς Συνέπειες της Βουλιμίας για την Σωματική και Ψυχική Υγεία.

Οι συχνοί εμετοί που προκαλούνται από το άτομο κατά τη διαταραχή της βουλιμίας, προκαλούν την αναστάτωση της απαραίτητης χημικής ισορροπίας βασικών ουσιών του σώματος. Για παράδειγμα έλλειψη ισορροπίας ηλεκτρολυτών που είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία της καρδίας. Επίσης μπορούν να προκληθούν ανωμαλίες στα επίπεδα του καλίου τα οποία επηρεάζονται από τους συχνούς εμετούς και τη χρήση καθαρτικών και κατά συνέπεια αφυδάτωση και ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδία, τους νεφρούς και στον εγκέφαλο.
Η κόπωση, η κατάθλιψη, οι πονεμένοι μύες,η λιποθυμία, η ευαισθησία στο κρύο, και η τάση να παίρνει κανείς βάρος πιο εύκολα είναι κάποιες από τις συνέπειες που
συμβαίνουν εξαιτίας των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα σαν αποτέλεσμα κρίσεων υπερφαγίας σε απλούς υδατάνθρακες (π.χ., ζάχαρη, γλυκά κ.α.).
Άλλες οργανικές συνέπειες της Νευρογενούς Βουλιμίας είναι: ερεθισμός στη γαστρεντερική οδό που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο, φούσκωμα στους σιελογόνους αδένες, διάβρωση των δοντιών, πονεμένος λαιμός λόγω των συχνών εμετών, σοβαρή αιμορραγία του οισοφάγου που μπορεί να προκληθεί από τους εμετούς ή τα μέσα που χρησιμοποιούνται για να προκληθεί ο εμετός (π.χ., δάχτυλο), στομαχικές διαταραχές. Ακόμη μπορεί να προκληθεί χρόνιο φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, και διάρροια η οποία συνεχίζει για πολύ καιρό μετά που το άτομο σταματά τη χρήση καθαρτικών. Τα καθαρτικά δεν εμποδίζουν την απορρόφηση θερμίδων που καταναλώνονται κατά την κρίση υπερφαγίας. Δυστυχώς αυτό δεν το γνωρίζουν τα άτομα με βουλιμία.

Νευρογενής Βουλιμία

Αναγνωρίζοντας πότε ένα άτομο υποφέρει από βουλιμία:

Στα άτομα με βουλιμία υπάρχει μεγάλη μυστικοπάθεια και απόκρυψη της κατάστασης. Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που όταν αντιληφθείτε θα πρέπει να κινητοποιηθείτε.Για παράδειγμα, όταν το αγαπημένο σας πρόσωπο εξαφανίζεται για πολλή ώρα στο μπάνιο μετά από ένα γεύμα, αφήνει το νερό να τρέχει στην μπανιέρα, ή βάζει τη μουσική να παίζει δυνατά. Όταν παρατηρηθεί παράξενη βραδινή συμπεριφορά. Το άτομο μπορεί να μένει ξύπνιο μέχρι αργά και να πηγαίνει στην κουζίνα αφού όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας πάνε για ύπνο, ή πηγαίνει για περπάτημα ή βόλτα με το αυτοκίνητο χωρίς προειδοποίηση. Συχνά να εξαφανίζονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων από το σπίτι. Συμβαίνει συχνή υπερφαγία χωρίς όμως το άτομο να παίρνει το ανάλογο βάρος. Μπορεί να υπάρχουν ανεξήγητες διακυμάνσεις βάρους και φούσκωμα στο πρόσωπο. Ίσως επίσης να ανακαλύπτονται περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ., μπισκότων, σοκολάτας κλπ) κρυμμένα πίσω από μαξιλάρια πολυθρόνας, ή κάτω από κρεβάτια. Επίσης μπορεί να υπάρχει ανεξήγητος εκνευρισμός και κυκλοθυμική διάθεση.

Κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση της Νευρογενούς Βουλιμίας.

Σε αντίθεση με τα άτομα που έχουν Νευρογενή Ανορεξία, τα άτομα με Βουλιμία είναι πιο θετικά απέναντι στη θεραπεία λόγω του οτι συχνά αισθανονται πολλές τύψεις και ενοχές για τη ζημιά που κάνουν στον εαυτό τους. Αναγνωρίζουν την έκταση του προβλήματος και συχνά ζητούν βοήθεια Συχνά αυτά τα άτομα καταφεύγουν σε γιατρούς και σε διαιτολόγους για να πάρουν βοήθεια η οποία δεν είναι επαρκής για αποθεραπεία.
Μια Διατροφική Διαταραχή όπως τη Νευρογενή Βουλιμία ξεκινά πάντα απο ψυχολογικά αίτια. Υπάρχουν καταπιεσμένα συναισθήματα τα οποία το άτομο δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει με πιο υγιεινά μέσα και καταφεύγει στην Βουλιμία για εκτόνωση. Υπάρχει επίσης πληθώρα αρνητικών σκέψεων, λανθασμένων αντιλήψεων και προβληματικών στάσεων απέναντι στη διατροφή, το μεταβολισμό και το σώμα. Για να θεραπευτεί ένα άτομο με Νευρογενή Βουλιμία χρειάζεται πρώτα την κατάλληλη ψυχολογική παρέμβαση έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί για απόχτηση υγιεινής συμπεριφοράς και υγιεινών συνηθειών απέναντι στο σώμα και στη διατροφή.

Τι θα κάνετε αν η έφηβη κόρη σας αντιμετωπίζει Νευρογενή Βουλιμία.

Πρώτα ενθαρρύνεται την ιδέα να ζητηθεί βοήθεια από τον κατάλληλο ειδικό, ένα ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή με ειδικευση στις διατροφικές διαταραχές. Όταν δεχθεί να μπει σε θεραπεία μείνετε κοντά της και στηρίξτε την. Ακούτε την όποτε έχει ανάγκη να σας μιλήσει. Μοιραστείτε μαζί της τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας. Απομακρύνετε τη ζυγαριά, τα βιβλία δίαιτας και τους θερμιδομετριτές τα οποία είναι τροφή για το πρόβλημα. Προσέξτε το είδος του φαγητού που φέρνετε στο σπίτι. Δεν είναι βοηθητικό για το βουλιμικό άτομο να έχετε μεγάλες μερίδες γλυκών και σοκολάτες στο σπίτι δήθεν για τα άλλα μέλη της οικογένειας, ούτε να απαγορεύσετε συγκεκριμένα φαγητά στο σπίτι. Μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια για να πετύχετε την απαραίτητη ισορροπία.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.