Μπες στο χορό και χόρεψε, μη φοβάσαι τις αλλαγές

Μπες στο χορό και χόρεψε, μη φοβάσαι τις αλλαγές | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net
Μπες στο χορό και χόρεψε, μη φοβάσαι τις αλλαγές | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας, παντού και σε όλους τους τομείς.

Τα πάντα ρει∙ με τις ζωές μας σε διαρκή κίνηση, όλο και κάποια εξέλιξη θα συμβεί είτε στο εργασιακό περιβάλλον είτε στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή γενικότερα. Αυτό μπορεί να φέρει μεγάλο άγχος, πανικό κι απελπισία, κι ακόμη παθητικότητα και να οδηγηθούμε τελικά στην κατάθλιψη.

Αν μπορέσει να δει κανείς τις αλλαγές με θετικό μάτι τότε θα προσαρμοστεί καλύτερα στις νέες συνθήκες διατηρώντας έτσι την ακεραιότητα και την ευτυχία του. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη στάση ζωής που υιοθετούμε επιλέγοντας είτε να δούμε το ποτήρι μισοάδειο είτε μισογεμάτο. Δεν σημαίνει ότι όλες οι αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας είναι απαραίτητα θετικές. Είναι σημαντικό για το δικό μας καλό να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε και να μπορούμε να βρίσκουμε τρόπους να είμαστε ικανοποιημένοι και να χαιρόμαστε τη ζωή μας παρά τις διάφορες απρόοπτες εξελίξεις που μπορεί να συναντήσουμε.

Από κάθε νέα πρόκληση αποκτούμε νέες δεξιότητες που μπορεί να μας φανούν χρήσιμες και αργότερα. Βέβαια θα πρέπει πρώτα να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες και για να το πετύχουμε χρειάζεται πρώτα ν’ αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να υιοθετήσουμε μια πιο αισιόδοξη στάση.

Μπες στο χορό και χόρεψε, μη φοβάσαι τις αλλαγές - Anthia.netΑς γνωρίσουμε κάποιες βασικές αρχές για βελτίωση της προσαρμοστικής μας ικανότητας:

  • Η επιτυχής προσαρμοστικότητα απαιτεί να αλλάζουμε κι εμείς μαζί με τις αλλαγές που παρουσιάζονται αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Συνήθως εδώ το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο φόβος που μας παραλύει. Ρώτησε τον εαυτό σου, «τι θα έκανα αν δεν φοβόμουν την αλλαγή;» Όταν πάψουμε να φοβόμαστε τότε αισθανόμαστε πολύ πιο έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε. Τα αρνητικά σενάρια που κάνουμε στο μυαλό μας είναι συνήθως πολύ χειρότερα από το τι τελικά συμβαίνει στην πραγματικότητα.
  • Η επιτυχία σε οποιοδήποτε καινούριο για μας τομέα προϋποθέτει την ανάληψη ρίσκων. Στο κάτω κάτω όλες οι επιλογές στη ζωή μας είναι ρίσκο. Κανείς ποτέ δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα πετύχουμε σε μια συγκεκριμένη καριέρα, ότι θα πάει καλά μια δουλειά που κάνουμε παρόλα τα έξοδα που κάναμε, ή ότι θα μείνουμε για πάντα με τον ίδιο σύντροφο παρότι παντρευόμαστε και κάνουμε παιδιά. Κι όμως εξακολουθούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα. Συνέχισε λοιπόν να παίρνεις ρίσκα.
  • Αν κάτι δεν δουλεύει, καν’ το εντελώς διαφορετικά. Δεν ωφελεί σε τίποτα να κολλάμε και να επιμένουμε σε μεθόδους και στρατηγικές που δεν μας οδηγούν πουθενά. Κάνε λοιπόν μια παύση κι άλλαξε πορεία. Όσο πιο γρήγορα αφήνει κανείς μια παλιά κατάσταση τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστεί σε μια καινούρια.
  • Βοηθητικό επίσης είναι να είναι κανείς σε εγρήγορση και ν’ αντιλαμβάνεται έγκαιρα τους οιωνούς ώστε να προετοιμάζεσαι για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να μπορούμε να οραματιστούμε μια νέα κατάσταση ή ένα νέο στόχο που θέλουμε να πετύχουμε και διστάζουμε γιατί μας τρομάζει η αλλαγή. Οραματίσου το νέο σου στόχο. Φαντάσου ότι το έχεις ήδη. Τότε πιο εύκολα θα σκεφθείς τρόπους για να το αποκτήσεις.  Ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσεις παλιές πεποιθήσεις εφ’ όσον αυτές δεν οδηγούν σε νέες κατακτήσεις.
  • Τέλος, απόλαυσε την αλλαγή. Κάθε εμπόδιο για καλό. Κάθε νέα εξέλιξη μπορεί να μας δώσει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Ας δούμε τις αλλαγές ως προκλήσεις παρά ως αναποδιές. Μπορούμε να παίρνουμε κάτι από οποιαδήποτε κατάσταση ακόμη κι από ένα ατυχές γεγονός. Υπάρχουν γύρω μας προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που επιβίωσαν από δυσάρεστες καταστάσεις και μας διδάσκουν πολύτιμες αλήθειες για τη ζωή με τη σοφία που απέκτησαν.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.