Μικροί κανόνες για μεγάλη ευτυχία

Μικροί κανόνες για μεγάλη ευτυχία | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Οι 21 εισηγήσεις του Αμερικανού συγγραφέα M. Jackson Brown Jr., που παράθεσα στο προηγούμενο άρθρο, «Επιτυχία: 21 εισηγήσεις για να κατακτήσετε την κορυφή», μ’ ενέπνευσαν να γράψω το σημερινό. Είναι οι δικοί μου κανόνες ευτυχίας, μικροί μεν αλλά προσωπικά μου έχουν χαρίσει μεγάλη ευτυχία. Αφήστε με να μαντέψω τις απορίες σας. Όχι, δεν τους αντέγραψα από κάποιον άλλον (τουλάχιστον απ’ ότι θυμάμαι). Ναι, είναι από προσωπικά μου βιώματα. Όχι, δεν ήμουν πάντα ευτυχισμένη (χαρούμενη ως παιδί, δυστυχισμένη ως έφηβος, αγχωμένη ως νεαρή ενήλικας). Ναι, μπορώ να πω πως στα 34 μου χρόνια βρήκα το νόημα της ευτυχίας. Δεν είναι τόσο στις μεγάλες, λαμπερές στιγμές της ζωής, ούτε στα τρανταχτά επιτεύγματα αλλά στα μικρά, καθημερινά που αφήνουμε να περάσουν πολλές φορές απαρατήρητα. Ίσως ακούγεται κλισέ είναι όμως μια μεγάλη αλήθεια.

 1. Ότι κάνεις να το κάνεις πάντα με πάθος. Μην κουνιέσαι απλά στο ρυθμό της μουσικής. Χόρεψε με κάθε μέλος του σώματός σου. Μην φτιάχνεις απλά ένα γεύμα για να χορτάσεις την πείνα σου. Κάντο με αγάπη, βάλε φαντασία. Άσε κάθε σταγόνα του κρασιού να σε μεθύσει με τις απολαυστικές της ιδιότητες. Νιώσε τον κάθε χτύπο της καρδιάς σου…
 1. Μην περιμένεις από τους άλλους να σου δώσουν περισσότερα απ’ ότι εσύ ο ίδιος είσαι διατεθειμένος να δώσεις στον εαυτό σου.
 1. Η ζωή είναι σύντομη. Τίμησε την κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό. Κάνε μια παύση. Απόλαυσε τη θέα έξω απ’ το παράθυρο. Σφύριξε ρυθμικά με το τιτίβισμα ενός πουλιού. Άκου προσεκτικά το γαύγισμα του σκύλου και μετάφρασε το στη δική σου γλώσσα. Μύρισε το άρωμα των λουλουδιών. Άσε την καρδιά σου να σκιρτήσει μαζί με το πέταγμα της πεταλούδας που πεταλουδίζει δίπλα σου. Αντί να εκνευρίζεσαι με το μποτιλιάρισμα, χαλάρωσε στο κάθισμά σου με αναπνοές ή βάλε τη μουσική δυνατά καθώς περιμένεις. Γέλα με τη γκρίνια των παιδιών σου. Δεν θα ‘ναι για πάντα τόσο μικρά και χαριτωμένα. Αφόπλισε μ’ ένα χαμόγελο τον νευρώδη οδηγό στο δρόμο που σου δίνει το μεσαίο δάχτυλο. Το δοκίμασα σε πολλές περιπτώσεις. Πιάνει κάθε φορά.
 1. Επένδυε στους ανθρώπους χωρίς να περιμένεις απαραίτητα συγκεκριμένη ανταπόκριση. Θα ’ρθει όταν δεν την περιμένεις. Και τί ευχάριστη έκπληξη που θα ’ναι τότε.
 1. Τα καλύτερα πράγματα έρχονται χωρίς άγχος, όταν είμαστε χαλαροί κι έτοιμοι να τα υποδεχθούμε.
 1. Μην περιμένεις να θερίσεις χωρίς να σπείρεις.
 1. Πέρνα χρόνο με την γιαγιά και τον παππού όσο είναι ακόμα ζωντανοί. Τα καντήλια στους τάφους δεν ανταποκρίνονται.
 1. Το παρελθόν ανήκει εκεί που είναι. Μην το κουβαλάς στο παρόν γιατί κινδυνεύεις να το συναντάς ξανά και ξανά στο μέλλον σου.

ευτυχία

 1. Πάψε ν’ ασχολείσαι με ζώδια. Άμα θες να μάθεις κάτι για το χαρακτήρα του ανθρώπου που σ’ ενδιαφέρει κάλεσε τον σε δείπνο, ή βγείτε για καφέ. Μίλησέ του, ρώτησε τον ίδιο. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι τόσο πολύπλοκος για να μπορούν να τον ορίσουν οι κινήσεις των άστρων.
 1. Πάλεψε για την αγάπη, τη φιλία και το σεβασμό. Όταν όμως αυτό δεν φέρνει αποτέλεσμα τότε πάψε να ασχολείσαι. Κάπου αλλού οι κόποι σου θα ανταμειφθούν και θα εκτιμηθούν.
 1. Οι πολλοί κι ανώφελοι φίλοι δεν αξίζουν όσο ένας καρδιακός φίλος που θα σου είναι πάντα πιστός.
 1. Να είσαι πιστός σε ότι κάνεις.
 1. Υπομονή, υπομονή, υπομονή…
 1. Να επιδιώκεις να κερδίζεις πάντα αλλά μάθε να χάνεις όταν πρέπει. Μια ήττα κερδισμένη είναι νίκη κάπου αλλού.
 1. Ακόμη κι όταν δεν είσαι ειλικρινής με τους άλλους να είσαι πάντα ειλικρινής με τον εαυτό σου.
 1. Απάλλαξε τους «κάδους» σου από κάθε λογής σκουπίδια. Σκουπίδια υλικά, σκουπίδια συναισθηματικά, σκουπίδια πνευματικά, σκουπίδια διανοητικά, σκουπίδια μ’ ανθρώπινη μορφή… Τα σκουπίδια πιάνουν μεγαλύτερο χώρο απ’ ότι νομίζουμε.
 1. Συγχώρεσε τους γονείς σου για τα λάθη τους. Κανείς δε γεννήθηκε γονιός. Κανείς δεν είναι τέλειος.
 1. Δε φταις εσύ για τα παιδικά σου τραύματα αλλά μόνο εσύ μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη να βοηθήσεις τον εαυτό σου τώρα.
 1. Μην αναβάλλεις τίποτα για μετά αν μπορείς να το κάνεις σήμερα. Ο χρόνος δεν περιμένει.
 1. Κλείσε όλες τις ατέλειωτες υποθέσεις σου σήμερα, προτού να είναι αργά.

Αν αυτό το άρθρο αγγίξει έστω και τρία άτομα, για μένα θα έχει πετύχει το σκοπό του. Αν εμπνεύσει περισσότερα, αυτό θα είναι ευχής έργο.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.