Mini συμπεριφορική αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Mini συμπεριφορική αντιμετώπιση της κατάθλιψης | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net
Mini συμπεριφορική αντιμετώπιση της κατάθλιψης | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Αν αισθάνεσαι μελαγχολία, αν η διάθεσή σου είναι πεσμένη, αν δεν σε ενδιαφέρουν οι δραστηριότητες που προηγουμένως έβρισκες ενδιαφέρουσες, αν έχεις παρατηρήσει αλλαγές στην όρεξη και στον ύπνο σου τότε πιθανόν να αντιμετωπίζεις κάποιας μορφής κατάθλιψη, ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα αυτά εξακολουθούν για διάστημα μεγαλύτερο των δυο εβδομάδων.

Συνήθως οι άνθρωποι με καταθλιπτική διάθεση τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους, ν’ απομονώνονται και ν’ αποτραβιούνται από τις δραστηριότητες εκείνες που κάποτε τους γέμιζαν με χαρά και ικανοποίηση. Αυτό βέβαια είναι συνταγή για να πάθει κανείς κατάθλιψη, να έχει δηλαδή ως αποτέλεσμα να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην καταθλιπτική διάθεση που ήδη αισθάνεται.

Mini συμπεριφορική αντιμετώπιση της κατάθλιψης - Anthia.netΠαρόλο που δεν μπορεί κανείς να πιέσει τον εαυτό για να διασκεδάσει ή για να αισθανθεί ευχαρίστηση, μπορεί τουλάχιστον να επιλέξει ν’ ασχοληθεί με τις δραστηριότητες εκείνες που παλαιότερα απολάμβανε. Για παράδειγμα, αφιερώστε χρόνο στο αγαπημένο σας χόμπυ ή σπορ όπως παλιά, ασχοληθείτε περισσότερο με το κατοικίδιό σας, εκφραστείτε δημιουργικά μέσω της τέχνης, ή της συγγραφής, παίξτε το αγαπημένο μουσικό όργανό σας, ακούστε μουσική, πηγαίνετε για περπάτημα ή βόλτα, βγείτε έξω με τους φίλους σας όπως συνηθίζατε.

Ναι, καλά το καταλάβατε. Το μυστικό είναι να πιέσετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα παρόλο που δεν το αισθάνεται. «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη», όπως λέει και το σοφό ρητό. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα μπορεί να αισθανθείτε όταν επανέλθετε πίσω στον …κόσμο! Ακόμη κι αν η κατάθλιψή σας δεν βελτιωθεί άμεσα, σταδιακά θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια κι αισιοδοξία καθώς αφιερώνετε χρόνο σε περισσότερο διασκεδαστικές ασχολίες. Αν όμως τα συμπτώματα χειροτερεύουν και δεν υπάρχει παραμικρή βελτίωση τότε θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή για μια σωστή αξιολόγηση της κατάστασης.

Ελπίζουμε οι πιο πάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες. Καλή επιτυχία

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.