Αϋπνίες: Μικρές συμβουλές για καλύτερο ύπνο.

Αϋπνίες: Μικρές συμβουλές για καλύτερο ύπνο. | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Αϋπνίες

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, έχετε Αϋπνίες ; Λοιπόν, σηκωθείτε! Μην προσπαθήσετε καν να αποκοιμηθείτε αφού δεν τα καταφέρνετε. Όλο εκείνο το στριφογύρισμα στο κρεβάτι και το συνεχές κοίταγμα του ρολογιού για να μάθετε τι ώρα πήγε δεν βοηθάει σε τίποτα! Το μόνο που θα πετύχετε μ’ αυτό είναι να αγχωθείτε ακόμη περισσότερο και να αποκλείσετε εντελώς την πιθανότητα να σας πάρει ο ύπνος! Σηκωθείτε λοιπόν απ’ το κρεβάτι, καθίστε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα, διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε τηλεόραση, ή παίξτε … candy crush! Ξενυχτήστε όσο επιθυμείτε. Διασκεδάστε το.

Και προτού το καταλάβετε, τα βλέφαρά σας θα αρχίσουν να βαρούν. Ακόμη κι αν δεν κοιμηθείτε κανονικά θα μπορέσετε τουλάχιστο να χαλαρώσετε όσο πιο πολύ γίνεται. Ο σκοπός είναι να μειωθεί η ανησυχία σας για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ( Αϋπνίες ) κι έτσι χαλαρώνοντας θα είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθείτε.

Αϋπνίες: Μικρές συμβουλές για καλύτερο ύπνο.

Άλλες μικρές συμβουλές – (αϋπνίες)

  • Αν υποφέρετε συχνά από αϋπνίες αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο, όσο κουρασμένοι κι αν είστε.
  • Αποφύγετε τη γυμναστική αργά το απόγευμα. Εκείνες τις ώρες αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση των βιορυθμών μας.
  • Αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (καφέ, τσάι, ζεστή σοκολάτα, μαύρα αναψυκτικά) μετά τις 2:00 μ.μ.
  • Αποφύγετε να δειπνείτε αργά το βράδυ (π.χ., όχι μετά τις 8:30 μ.μ.).
  • Προσπαθήστε να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν πάτε για ύπνο (εκτός κι αν έχετε συχνουρία ).

Καλή Επιτυχία!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.