
Φέτος θα ζήσουμε ένα πολύ διαφορετικό Πάσχα, αφού για το καλό όλων μας θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι μας και να ξεχάσουμε για λίγο τα όσα κάναμε κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, ώστε να μπορέσουμε σε λίγο καιρό να ξαναζήσουμε όλες τις γιορτές και τα έθιμα μας όπως τα ξέρουμε τόσα χρόνια.
Σίγουρα όμως αυτή η νέα πραγματικότητα των ημερών, μας προβληματίζει κυρίως εάν έχουμε μικρά παιδιά ή τι θα πούμε στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που φέτος δεν θα περάσουν μαζί μας αυτή τη γιορτή. Αυτά και άλλα πολλά με προβλημάτισαν και επειδή είμαι σίγουρη πως τα σκεφτήκατε κι εσείς, επικοινώνησα με την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Άνθια Χριστοδούλου-Θεοφίλου, για να μας απαντήσει ως ειδικός, πώς να χειριστούμε τις φετινές γιορτές.
Στην Κύπρο που τηρούμε τις παραδόσεις και τα έθιμα μας, υπάρχει τρόπος να τα τηρήσουμε όλα αυτά –κυρίως για τα παιδιά μας- χωρίς να παραβούμε τα μέτρα;
Τα περισσότερα από αυτά είναι έθιμα που έτσι κι αλλιώς τηρούνται από το σπίτι, όπως για παράδειγμα το βάψιμο των αυγών, η παρασκευή των παραδοσιακών εδεσμάτων και γλυκών, φλαούνων, τσουρεκιών, κλπ. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα τηρήσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας και έχω σκοπό να προτείνω διάφορες εναλλακτικές λύσεις στην συνέχεια. Επίσης παρότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε παιχνίδια του Πάσχα αν αυτό ήταν κάτι που συνηθίζαμε να κάνουμε στην ενορία μας ή στο χωριό, μπορούμε κάλλιστα να παίξουμε άλλα παιχνίδια στο σπίτι στα οποία να συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας (π.χ., παιχνίδι ρόλων, επιτραπέζια, παντομίμα κ.α.). Παράλληλα μπορούμε να διαβάσουμε και να ενημερωθούμε για τα παραδοσιακά παιχνίδια καθώς και για τα διαφορετικά έθιμα του Πάσχα σε όλη την Κύπρο και Ελλάδα.
Πως εξηγούμε στα παιδιά ότι φέτος δεν θα πάνε στην εκκλησία, δεν θα δούνε τους φίλους και τα ξαδέλφια τους και δεν θα πάνε στο χωρίο με τους παππούδες και τις γιαγιάδες;
Θεωρώ ότι τα παιδιά, τουλάχιστο τα μεγαλύτερα, μιας και έχει περάσει καιρός που είμαστε όλοι σε καραντίνα ήδη έχουν αντιληφθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην καθημερινότητά μας. Εδώ και μερικές εβδομάδες δεν πάνε στο σχολείο, παρακολουθούνε διαδικτυακά μαθήματα ή κάνουν τις εργασίες που τους στέλνουν οι δάσκαλοι σε ηλεκτρονική φόρμα και επίσης δεν συναντιούνται με τους φίλους τους και δεν λαμβάνουν μέρος στις εξωσχολικές δραστηριότητές τους όπως συνήθιζαν. Πιθανόν να τους έχουμε ήδη εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έχουμε μείνει στα σπίτια μας και να τους έχουν κατανοήσει αλλά ζητάμε να κάνουμε όλοι μαζί λίγο ακόμη υπομονή ώστε να μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας χωρίς κίνδυνο. Να δείξουμε επίσης κατανόηση εξηγώντας ότι «είναι βέβαια βαρετό το να μένουμε σπίτι τόσο καιρό αλλά τώρα που έρχεται το Πάσχα μπορούμε να το γιορτάσουμε με διάφορους δημιουργικούς και διασκεδαστικούς τρόπους». Να προσφέρουμε τις δικές μας εισηγήσεις και να ακούσουμε και τις δικές τους. Ένα γενικό πνεύμα συνεργασίας κάνει πάντα μια δύσκολη κατάσταση πιο υποφερτή.
Για τα μικρότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας εξηγούμε πάλι με λόγια απλά ότι αυτές οι μέρες που ζούμε είναι διαφορετικές και πρέπει να μείνουμε λίγο ακόμη στο σπίτι γιατί υπάρχει εκεί έξω ένας ιός ή μία αρρώστια που κάνει πάρα πολλούς ανθρώπους να αρρωσταίνουν, να έχουν πυρετό και βήχα. Έτσι εμείς πρέπει να προστατευτούμε για να είμαστε δυνατοί και υγιείς και για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσοκόμους που φροντίζουν εκεί έξω να θεραπευθούν οι άνθρωποι που αρρώστησαν θα πρέπει να περάσουμε και το Πάσχα στο σπίτι κάνοντας όμορφα και διασκεδαστικά πράγματα ώστε να το χαρεί όλη η οικογένεια.
Μια ωραία πρόταση είναι να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό του ΚΕΝΘΕΑ, δημιουργικών κατασκευών παιδιών 6-12 χρονών. Περνάμε χρόνο μαζί και φτιάχνουμε τον δικό μας Άγγελο από υλικά που έχουμε πρόχειρα στο σπίτι. Μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα του ΚΕΝΘΕΑ στο facebook.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις-προτάσεις;
Μπορούμε να εμπλέξουμε τα παιδιά στο βάψιμο των αυγών, στην κατασκευή των φλαούνων, τσουρεκιών και άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων. Να διακοσμήσουμε μαζί το σπίτι με ό,τι πασχαλινό έχουμε ή να φτιάξουμε ζωγραφιές και χάρτινες ή άλλες δημιουργικές κατασκευές με λαγουδάκια, καλαθάκια, αυγά, λουλούδια σε λογής χρώματα, σχέδια και μεγέθη (υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις και στο διαδίκτυο). Μια καλή ιδέα είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να στείλουν τις ευχές τους ηλεκτρονικά στους συγγενείς, νονούς και φίλους τους.
Το Πάσχα είναι μια θρησκευτική γιορτή, για τα παιδιά όμως είναι και μια γιορτή που περιμένουν τα δώρα από τη νονά και τον νονό ή από άλλους συγγενείς, πως το χειριζόμαστε;
Εξηγούμε ότι όλα αυτά μπορούν να περιμένουν για λίγο. Κάλλιστα όμως μπορούμε εμείς να δωρίσουμε στα παιδιά την αυθεντική και αληθινή μας παρουσία, περνώντας ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο μαζί τους με υπομονή, εκφράζοντας την αγάπη και τη στήριξη μας. Μια ακόμη εναλλακτική είναι να παροτρύνουμε τα παιδιά να προσφέρουν τα δικά τους δώρα, π.χ., να αποστείλουν τις αυτοσχέδιες ευχετήριες κάρτες τους και τις ζωγραφιές τους σε ηλεκτρονική μορφή σε όσους επιθυμούν. Εξάλλου η γιορτή του Πάσχα αφορά την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Εκτός από τα παιδιά, θα παίξει ρόλο και στην δική μας ψυχολογία η φετινή αλλαγή για τη γιορτή του Πάσχα, πως το χειριζόμαστε εμείς σαν ενήλικες;
Χάρη στην τεχνολογία και στις διάφορες εφαρμογές επικοινωνίας που υπάρχουν η απόσταση είναι μόνο φυσική και όχι ψυχική έτσι είναι πια εύκολο να αισθανθούμε κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους ακόμη κι αν αυτοί είναι μίλια μακριά. Εξάλλου η Κυπριακή οικογένεια έχει αποδείξει μέσα στα χρόνια ότι καταφέρνει να παραμείνει συμπαγής παρά τις τόσες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις των μοντέρνων καιρών. Οι αξίες και οι παραδόσεις είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας. Με την ίδια ακεραιότητα που χαρακτηρίζει εμάς τους Κύπριους μπορούμε να οργανώσουμε ένα «εικονικό» ή «ηλεκτρονικό» δείπνο και να συντονιστούμε μαζί με όλους τους στενούς συγγενείς όπως κάνουμε συνήθως. Υπάρχει βέβαια και η πιο απλή δυνατότητα του να σηκώσουμε το τηλέφωνο να ευχηθούμε στους αγαπημένους μας να έχουν ένα ευτυχισμένο Πάσχα και να μιλήσουμε μαζί τους για ό, τι μας απασχολεί. Παράλληλα θα μπορούσαμε να δούμε ταινίες που έχουν ως θέμα το Πάσχα και τα πάθη του Ιησού Χριστού για να είμαστε στο πνεύμα της γιορτής. Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως τίποτα δεν μας εμποδίζει όσο μπορούμε να τηρήσουμε από το σπίτι τα έθιμα που άντεξαν εξάλλου στο χρόνο και πέρασαν από γενιά σε γενιά, να παρακολουθήσουμε τις εκκλησιαστικές λειτουργίες από την τηλεόραση και οπωσδήποτε να σκεφτούμε το αληθινό νόημα πίσω από τον εορτασμό του Πάσχα που δεν είναι άλλο από την ανθρωπιά, την συμφιλίωση, την αγάπη και την προσφορά στο συνάνθρωπο. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, μπορούμε ακόμη να σκεφτούμε και το ενδεχόμενο να κάνουμε μια δωρεά εμπνευσμένοι από τη γιορτή του Πάσχα, είτε διαδικτυακά σε κάποια οργάνωση που έχει νόημα για μας, είτε σ’ έναν φίλο ή συγγενή που σ’ αυτή τη φάση δεν μπορεί να εργαστεί και έχει ανάγκη τη στήριξη. Δεν χρειάζεται κάτι μεγάλο, συνήθως μια απλή χειρονομία φροντίδας είναι αρκετή για να εκφράσουμε αγάπη και συμπαράσταση, όπως για παράδειγμα το να κεράσουμε ένα γεύμα με delivery ή να στείλουμε μερικά τρόφιμα μέσω της υπηρεσίας κατ’ οίκων παραδόσεων από την υπεραγορά στην οποία ψωνίζουμε. Έτσι σε γενικές γραμμές όσο μπορούμε εφαρμόζουμε τις διαχρονικές αξίες της γιορτής ακόμη και … μένοντας σπίτι!
Άνθια μου σε ευχαριστούμε πολύ. Πριν κλείσουμε θα ήθελα να αναφερθούμε και στην δική σου εθελοντική στήριξη στους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή-γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό κ.λ.π. Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σου;
Έτσι όπως το λες Ζώη μου, όλοι μας πρέπει να βοηθούμε ο καθένας με τον τρόπο του, αυτές τις κρίσιμες μέρες που περνάει όλος ο πλανήτης.
Συνένετευξη στο zoe.com.cy