Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Για τους περισσότερους η μαγεία των Χριστουγέννων χάνεται με την ενηλικίωση και την πάροδο του χρόνου. Ως ενήλικες είμαστε λιγότερο ευέλικτοι, αυθόρμητοι κι ενθουσιώδεις από τα παιδιά που τρελαίνονται με οτιδήποτε μυρίζει Χριστούγεννα…

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων

Η μελαγχολία ή κατάθλιψη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να προκληθεί από σοβαρούς παράγοντες όπως την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου (γονέα, συντρόφου, παιδιού ή άλλου συγγενή), τις προσωπικές αποτυχίες, τη μοναξιά, ή ένα διαζύγιο. Αναπόφευκτα αυτές οι συναισθηματικές ανησυχίες επιδεινώνονται την περίοδο αυτή εφ’ όσον στις μαζικές κοινωνικές πεποιθήσεις κι αντιλήψεις επικρατεί η άποψη ότι τα Χριστούγεννα είναι η ομορφότερη κι η πιο χαρούμενη γιορτή του χρόνου.

Ας μην αγνοήσουμε όμως και το γεγονός ότι οι αγνές παραδόσεις που κάποτε αποτελούσαν πηγή χαράς κι επικοινωνίας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχουν σήμερα καταλήξει να αποτελούν τεράστια πηγή άγχους καθώς οι προσδοκίες είναι ψηλές κι οι πιέσεις αμέτρητες: τραπέζια με λουκούλλεια γεύματα, παραδοσιακά γλυκά, δώρα, έξοδα, οικονομικές δυσκολίες, κούραση κι άγχος για την σιλουέτα λόγω υπερκατανάλωσης. Όλα αυτά είναι αρκετά για να προκαλέσουν εξουθένωση, αγανάκτηση και μελαγχολία σε άτομα που δεν απειλούνται κατά ανάγκη από κάποιας μορφής κατάθλιψη.

Όταν κάποιος αισθάνεται μόνος, μελαγχολικός ή αποτυχημένος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων τότε θα ήταν βοηθητικό να επικοινωνήσει με κάποιο κοντινό του πρόσωπο που εμπιστεύεται έστω και τηλεφωνικώς. Θα ήταν προτιμότερο να προσπαθεί να μην μένει μόνος και να μην απορρίπτει προσκλήσεις σε κοινωνικές κι οικογενειακές συγκεντρώσεις. Αν το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό τότε θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με κάποιο ειδικό ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεται κανείς ντροπή.  Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν.

Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Για αρκετούς ανθρώπους η χριστουγεννιάτικη περίοδος είναι περίοδος αναδρομής στο παρελθόν, αυτοκριτικής κι αξιολόγησης περασμένων αποφάσεων κι ενεργειών. Θεωρείται επίσης ότι αυτή η περίοδος αποτελεί ευκαιρία αναθεώρησης παλιών στόχων κι εφαρμογής καινούριων. Όταν ο απώτερος στόχος μας είναι να κάνουμε αλλαγές ή να βελτιώσουμε καταστάσεις ώστε να είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι κι ικανοποιημένοι τότε δεν χρειάζεται να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας. Μπορούμε να πετύχουμε αυτά που θέλουμε όταν κάνουμε ένα βήμα τη φορά αργά και σταθερά. Επίσης είναι προτιμότερο να ξεκινούμε πρώτα με τους ευκολότερους για την εφαρμογή στόχους και σταδιακά να προχωρούμε στους δυσκολότερους.

Ας παλινδρομήσουμε για λίγο στην αγνή εποχή των παιδικών μας χρόνων κι ας θυμηθούμε οικείες μυρωδιές: των λαχταριστών γλυκών της γιαγιάς, των περιτυλιγμάτων των δώρων. Το στολισμένο με τα ζωηρά λαμπάκια δέντρο μας και τις ζεστές χειρονομίες αγάπης. Ας μοιράσουμε δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Δεν χρειάζεται να πληρώσουμε ακριβά αφού ακόμη και μ’ ένα μικρό δώρο θα δώσουμε και θα πάρουμε χαρά. Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων κατοικεί μέσα στον καθένα μας ανεξαρτήτου ηλικίας!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.