Διεκδικητικότητα: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας!

Διεκδικητικότητα: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας! | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Διεκδικητικότητα

Η διεκδικητικότητα είναι η ικανότητα να παρουσιάζει κανείς ξεκάθαρα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, πάντοτε με τρόπο που να δείχνει σεβασμό στον εαυτό του και στους συνανθρώπους του. Είναι ένας όρος πολλές φορές παρεξηγημένος αφού αρκετοί μπερδεύουν την διεκδικητικότητα με την επιθετικότητα θεωρώντας ότι οι διεκδικητικοί άνθρωποι πρέπει να είναι επιθετικοί. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Η διεκδικητικότητα προϋποθέτει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαιώματα ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση ή ιδιότητα και που δικαιούται να τα διεκδικεί χωρίς απαραίτητα να καταπατεί τα δικαιώματα των άλλων.

 Εμπόδια στην διεκδικητικότητα

Οι άνθρωποι φοβούνται να είναι διεκδικητικοί επειδή διατηρούν την πεποίθηση ότι θα παρεξηγηθούν ή ότι θα γίνουν αντιπαθητικοί στους άλλους. Ορισμένοι επίσης τρομοκρατούνται στην ιδέα ότι εάν επιχειρήσουν να διεκδικήσουν κάτι δεν θα τα βγάλουν πέρα, δεν θα βρουν τα κατάλληλα λόγια να πουν ή ακόμη ότι θα αισθανθούν άσχημα, ότι θα γίνουν «κακοί» με τους άλλους. Από την άλλη αν δεν μάθει κανείς να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και να εκφράζει την δυσαρέσκεια του όταν είναι απαραίτητο μπορεί να διακινδυνεύει να φθαρεί ανεπανόρθωτα και μακροπρόθεσμα η  επικοινωνία και οι σχέσεις του με τους άλλους. Διακινδυνεύει ακόμη την ψυχική και σωματική του υγεία εφ’ όσον μπορεί να αισθάνεται συχνά ότι καταπίνει το θυμό και τη στεναχώρια του επειδή καταλήγει να γίνεται συχνά θύμα εκμετάλλευσης.

Διεκδικητικότητα: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας! | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.netΠλεονεκτήματα της διεκδικητικότητας

Ίσως εάν αντιληφθείτε τα πλεονεκτήματα της διεκδικητικότητας κινητοποιηθείτε περισσότερο και αποφασίσετε να την επιχειρήσετε. Αυτός που υπερασπίζετε τον εαυτό του και τα δικαιώματά του έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, διευκολύνει την επικοινωνία του με τους άλλους, μπορεί να κερδίσει πιο εύκολα τον σεβασμό των άλλων, είναι γενικά πιο αποφασιστικός και πιο υγιής συναισθηματικά.

Τα δικαιώματά σας

Έχετε λοιπόν το δικαίωμα να εκφράζετε ελεύθερα την άποψή σας και να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας όταν είναι απαραίτητο αλλά για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τα δικαιώματα σας. Πιο κάτω ακολουθεί μια κατατοπιστική λίστα. Μπορείτε να την τυπώσετε και να την κουβαλάτε μαζί σας αν αυτό θα βοηθήσει να σκέφτεστε περισσότερο τα δικαιώματά σας και να αισθάνεστε περισσότερη ασφάλεια μέχρι να καταφέρετε να διεκδικείτε και να επικοινωνείτε σωστά με τους άλλους χωρίς βοηθήματα.

 

«Τα δικαιώματά μου»

©      Έχω το δικαίωμα να αντιμετωπίζομαι με σεβασμό ως ένας ευφυής ικανός και ίσος άνθρωπος.

 

©      Έχω το δικαίωμα να δηλώνω τις ανάγκες μου και να καθορίζω τις προτεραιότητές μου ως ένα άτομο ανεξάρτητο από τον οποιωνδήποτε ρόλο υιοθετώ στη ζωή μου.

 

©      Έχω το δικαίωμα να εκφράζω τα συναισθήματά μου.

 

©      Έχω το δικαίωμα να εκφράζω τις απόψεις και τις αξίες μου.

 

©      Έχω το δικαίωμα να λέω «όχι» ή «ναι» για τον εαυτό μου χωρίς να αισθάνομαι ενοχές.

 

©      Έχω το δικαίωμα να κάνω λάθη.

 

©      Έχω το δικαίωμα να αλλάξω τη γνώμη μου.

 

©      Έχω το δικαίωμα να αρνηθώ την ανάληψη ευθύνης για τα προβλήματα άλλων ανθρώπων χωρίς ενοχές.

 

©      Έχω το δικαίωμα να πω «δεν καταλαβαίνω» και να ζητήσω περισσότερες πληροφορίες.

 

©      Έχω το δικαίωμα να ζητήσω αυτό που θέλω.

 

©      Έχω το δικαίωμα να αντιμετωπίζω τους άλλους προς υπεράσπιση του εαυτού μου χωρίς να εξαρτούμε από την έγκριση τους.

 

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

 

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.