Διατροφικές Διαταραχές και Πρόληψη: Μια αληθινή ιστορία επιτυχίας

Διατροφικές Διαταραχές και Πρόληψη: Μια αληθινή ιστορία επιτυχίας | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Σε ότι αφορά τις διατροφικές διαταραχές ως ειδικός προσπαθώ πάντα να τονίζω ότι η πρόληψη είναι πιο ιδανική από τη θεραπεία. Εξαιτίας της φύσης των διαταραχών αυτών, επειδή υπάρχει μεγάλη μυστικοπάθεια από μέρους του ασθενή, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί έγκαιρα το πρόβλημα ο περίγυρος του ατόμου. Συνήθως όμως υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορεί ένας ενήμερος γονιός να τα προσέξει και να φέρει το παιδί αρκετά νωρίς στον ειδικό προτού το πρόβλημα περάσει στην οξεία του φάση όπου υπάρχει σημαντική απώλεια βάρους και μεγάλος κίνδυνος για τραγικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου. Πιο κάτω ακολουθεί συνέντευξη με μια νεαρή θεραπευόμενή μου, 17 χρόνων, που με μεγάλο ενθουσιασμό θέλησε να συμμετάσχει  στο έργο της πρόληψης που ξεκίνησα εδώ και μερικά χρόνια μέσα από ενημερωτικές διαλέξεις, εκπομπές και άρθρα σχετικά με αυτή την ραγδαία εξελισσόμενη μάστιγα των Διατροφικών Διαταραχών. Γι’ αυτό και την ευχαριστώ πολύ για τη γενναιότητα και το θάρρος της. Εύχομαι με τη συνέντευξη αυτή και το πολύτιμο υλικό της σε γνώσεις και προσωπικές εμπειρίες, να βάλουμε μαζί άλλο ένα λιθαράκι για την πρόληψη των διατροφικών διαταραχών. 

 

Τι σε ώθησε να ζητήσεις βοήθεια;

Αυτό που με έκανε να καταλάβω ότι πρέπει να ζητήσω βοήθεια ήταν αρχικά οι γονείς μου. Δεν σκεφτόμουν σε καμία περίπτωση ότι εγώ μπορούσε να έχω αυτό το διατροφικό πρόβλημα. Αυτό όμως που καταλάβαινα ήταν ότι το περιβάλλον μου κάθε μέρα ανησυχούσε όλο και περισσότερο για το πως θα καταλήξω. Έβλεπα τους δικούς μου ανθρώπους (μητέρα, πατέρας, αδελφός γιαγιά) να αναρωτιούνται τι μου συμβαίνει. Μετά άρχισα και μόνη μου πλέον να συνειδητοποιώ ότι κάτι δεν πάει καλά και ενώ ήξερα ότι πρέπει να το σταματήσω δεν μπορούσα, εκεί που ένιωθα ότι μπορώ ξαφνικά ένιωθα ανήμπορη να πάω κόντρα στις σκέψεις και τις εμμονές μου… Άρχισα ν’ αποφεύγω οποιεσδήποτε εξόδους με φίλους, ο χαρακτήρας μου άλλαξε έγινα μοναχική και οξύθυμη!

Ακόμη παρόλο που έχανα όλο και περισσότερο βάρος ποτέ δεν ήμουν ευχαριστημένη και ήξερα ότι ποτέ δεν θα έμενα ευχαριστημένη  όσο και να έχανα! Έβλεπα φαγητό και φοβόμουν, μέσα μου πονούσα και γινόταν ένας πόλεμος μυαλού εναντίον πείνας (επιθυμίας για φαγητό). Μετά άρχισα να φοβάμαι …δεν είχα έμμηνο ρύση! Ένιωθα κι έβλεπα τα μαλλιά μου και το πρόσωπό μου αδύνατα… Έτσι είπα στον εαυτό μου ότι δεν πάει άλλο πρέπει να ΝΙΚΗΣΩ! Και μετά από την παρότρυνση και των γονιών μου ζήτησα βοήθεια για το ΔΙΚΟ μου καλό!

 

Ποια ήταν η μορφή της διατροφικής διαταραχής που αντιμετώπισες και τι σήμαινε για σένα; Υπήρξε κάποιος κρυφός συμβολισμός μέσα στο διατροφικό πρόβλημα;  

Η μορφή της διατροφικής διαταραχής που αντιμετώπισα ήταν η Νευρική Ανορεξία! Λοιπόν… η Ανορεξία για μένα σημαίνει πολλά πρώτα απ’ όλα με έκανε να δω μια άλλη πλευρά του εαυτού μου, μια πλευρά που ποτέ πριν δεν είχα ξαναδεί!

Καλύτερα φυσικά να μην την γνώριζα ποτέ μου…αλλά αυτό, το ότι την γνώρισα με έκανε να νιώσω δυνατή! Πως; Το να ξέρω ότι κατάφερα να ξεπεράσω ένα τόσο σοβαρό και επικίνδυνο θέμα στην υγεία μου  όπως η Ανορεξία το οποίο μπορούσε να με οδηγήσει στον ΘΑΝΑΤΟ είναι πραγματικά κάτι για το οποίο είμαι πολύ περιφανή! Αναγνωρίζω τώρα πια πως η δύναμη της θέλησης μπορεί να κατορθώσει πολλά! Ακόμη αυτή η εμπειρία, γιατί ναι, θα την χαρακτηρίσω ως εμπειρία, με έκανε πιο δυνατή και πλέον οι μικρές δυσκολίες και τα εμπόδια είναι πολύ μικρά για ‘μένα!

Σίγουρα πίσω από  κάθε διατροφικό πρόβλημα υπάρχει κάτι άλλο. Στην δική μου περίπτωση ο κρυφός συμβολισμός ήταν η κακιά ψυχολογία, η χαμηλή αυτοεικόνα και η κακή διαχείριση του άγχους μου!

 

Χαμηλή αυτοπεποίθηση;..Ευχαριστώ δε θα πάρω!!! | Ελένη Σιαφλιάκη | Anthia.net

 

Θεωρείς ότι το γεγονός ότι αποτάθηκες σε κάποιο ειδικό  άμεσα σε βοήθησε να το ξεπεράσεις πιο γρήγορα; 

Το ότι πήρα την απόφαση να αποταθώ σε κάποιον ειδικό φυσικά και με βοήθησε να ξεπεράσω αυτό το πρόβλημα όχι μόνο πιο γρηγορά αλλά και σε βάθος αφού καταλαβαίνεις την πραγματική αίτια του κακού. Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται σίγουρα χρόνο αλλά από μόνος του κάποιος δεν βγαίνει από μέσα. Είναι πραγματικά δύσκολο! Όχι γιατί δεν μπορεί η γιατί δεν θέλει απλά το τι κρύβεται από πίσω ούτε που μπορούμε να το φανταστούμε!

 

Σε έσωσε η θεραπεία από μια μεγάλη ταλαιπωρία; Με πιο τρόπο αισθάνεσαι ότι βοηθήθηκες; 

Η θεραπεία πιστεύω ότι πραγματικά με έσωσε από μια μεγάλη ταλαιπωρία αφού δε χρειάστηκε να εισαχθώ ποτέ σε κλινικές ή σε κάποια μονάδα εντατικής παρακολούθησης!  Ο τρόπος με τον οποίο αισθάνομαι ότι βοηθήθηκα είναι το γεγονός ότι ξεπέρασα άλλα θέματα όχι τόσο σε επιφανειακό επίπεδο αλλά συγκρούσεις και προβλήματα που υπήρχαν μέσα μου! Γνώρισα καλύτερα τον εαυτό μου! Μπορώ πλέον να ελέγχω και να οργανώνω τις σκέψεις μου. Άρα δεν είναι μόνο το ότι ξεπέρασα το πρόβλημα αλλά και το ότι έμαθα άλλα τόσα για ‘μένα!

 

Έμαθες κάτι καινούριο για τον εαυτό σου μέσα από την εμπειρία αυτή;

Μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθα πολλά για τον εαυτό μου. Αρχικά έμαθα ότι όταν έχω θέληση και πιστέψω σε εμένα μπορώ να καταφέρω τα ΠΑΝΤΑ! Ακόμη ξέρω ότι έγινα πιο δυνατή και θαρραλέα από ποτέ με δυναμικό και ακέραιο χαρακτήρα και για όλα αυτά νιώθω πραγματικά περήφανη. Και κάποια μικρά προβληματάκια μου φαίνονται ασήμαντα! Έμαθα να εκτιμώ την ζωή και τις χαρές της! Έμαθα ότι  δεν πρέπει να τα βάζω κάτω με την πρώτη δυσκολία αλλά να προσπαθώ για εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους. 

 

Τι θα ήθελες να πεις μέσα από την προσωπική σου ιστορία στα άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές;

Μέσα από την προσωπική μου αυτή περιπέτεια θα ήθελα να δώσω ένα μήνυμα ελπίδας στα άτομα με διατροφικά προβλήματα πρέπει πραγματικά να παλέψουν πολύ! Χρειάζεται πραγματική θέληση και πιστή στον εαυτό, μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε τα πάντα … Θα ήθελα να πω στα άτομα αυτά ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση και βοήθεια είναι πολύ σημαντική!

 

 

Ακόμη τα άτομα αυτά δεν πρέπει να χάνουν την θέληση και την ελπίδα τους. Η σκέψη ότι ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ είναι η καλύτερη επιλογή! Επίσης θα έλεγα στα άτομα αυτά να μην ντρέπονται γι’ αυτό που αντιμετωπίζουν. Γιατί σίγουρα όταν καταφέρουν να το ξεπεράσουν τίποτα δεν θα είναι όπως πριν αλλά σιγουρά θα έχουν κερδίσει πλέον πολλά που δεν περνούν από το μυαλό τους! Έτσι λοιπόν θέλω να δώσω εάν μήνυμα αισιοδοξίας ότι ναι! Μπορείς και ΕΣΥ να ξεπεράσεις  μια διατροφική διαταραχή!

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.