Body Image: Δέκα βήματα για να βελτιώσεις τη σωματική σου εικόνα

Δέκα βήματα για να βελτιώσεις τη σωματική σου εικόνα | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Η σωματική εικόνα είναι γεγονός στη ζωή μας, όλοι έχουμε γνώμη για το σώμα μας, μικροί και μεγάλοι κι όλοι αισθανόμαστε εξαιτίας αυτού καλύτερα ή χειρότερα για τον εαυτό μας. Παρότι αυτό το άρθρο μπορεί να φανεί χρήσιμο σ’ όλες τις γυναίκες, απευθύνεται κυρίως στο νεαρό κορίτσι που ψάχνει ακόμη για την ταυτότητά του κι είναι δυστυχώς πιο ευάλωτο στις κοινωνικές πιέσεις και τα μηνύματα που επηρεάζουν αρνητικά την σωματική του εικόνα. Τι είναι όμως η Σωματική Εικόνα;

Σωματική Εικόνα είναι…

 • Το πώς βλέπεις τον εαυτό σου όταν κοιτάς τον καθρέφτη ή όταν σκέφτεσαι την εικόνα σου στο μυαλό σου.
 • Οι πεποιθήσεις σου για την εξωτερική σου εμφάνιση (συμπεριλαμβανομένου των αναμνήσεων, των υποθέσεων και των γενικεύσεων που κάνεις).
 • Το πώς αισθάνεσαι για το σώμα σου (το ύψος σου, το σχήμα και τα κιλά σου).
 • Το πώς αισθάνεσαι μέσα στο σώμα σου (όχι απλά το τι αισθάνεσαι για το σώμα σου).

Αρνητική Σωματική Εικόνα είναι…

 • Η διαστρεβλωμένη αντίληψη για το σχήμα του σώματος σου. Δηλαδή το να αντιλαμβάνεσαι συγκεκριμένα μέρη του σώματός σου διαφορετικά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.
 • Όταν είσαι σχεδόν πεπεισμένη ότι μόνο οι άλλοι είναι ελκυστικοί κι ότι το μέγεθος και το σχήμα του σώματός σου είναι σημάδι προσωπικής αποτυχίας.
 • Όταν αισθάνεσαι ντροπή κι ανησυχία για το σώμα σου.
 • Όταν αισθάνεσαι άβολα μέσα στο σώμα σου.

Αυξημένο ρίσκο

Τα μικρά κορίτσια και οι έφηβες που έχουν αρνητική σωματική εικόνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές, Νευρογενή Ανορεξία και Νευρογενή Βουλιμία, και για εμμονές με το σωματικό βάρος αλλά και για κατάθλιψη, απομόνωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Δέκα βήματα για να βελτιώσεις τη σωματική σου εικόνα | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.netΔέκα βήματα για να βελτιώσεις τη σωματική σου εικόνα

Μια λίστα δεν μπορεί δια μαγείας να σου αλλάξει τις αρνητικές σκέψεις για το σώμα σου και να μετατρέψει την αρνητική σου σωματική εικόνα σε θετική. Μπορεί όμως να σε βοηθήσει να σκεφτείς νέους θετικούς κι υγιεινούς τρόπους με τους οποίους να δεις τον εαυτό σου και το σώμα σου. Με την πρακτική εξάσκηση όμως τα συναισθήματα σου θα βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο και θα αισθάνεσαι καλύτερα για το ποια είσαι και για το σώμα που σου έδωσε η φύση.

 1. Εκτίμησε το σώμα σου για όλα όσα μπορεί να κάνει. Μέρα με τη μέρα το σώμα σου σε φέρνει πιο κοντά στα όνειρά σου. Γιόρτασε όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που το σώμα σου κάνει για σένα –τρέχει, χορεύει, αναπνέει, γελά, ονειρεύεται…
 2. Κάνε μια λίστα με τα 10 σημαντικότερα πράγματα που σου αρέσουν στον εαυτό σου. Αυτά πρέπει να είναι πράγματα που δεν αφορούν τα κιλά ή την εξωτερική σου εμφάνιση. Διάβαζε αυτή τη λίστα συχνά και πρόσθετε πράγματα. Όσο πιο πολλά πράγματα αντιλαμβάνεσαι ότι σου αρέσουν στον εαυτό σου τόσο πιο πολύ θα μεγαλώνει και η λίστα.
 3. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου ότι η «αληθινή ομορφιά» δεν είναι απλά επιδερμική. Όταν αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου και για το ποια είσαι, θα αυξάνεται η αυτοπεποίθηση, η αυτοαποδοχή και η θετικότητά σου, χαρακτηριστικά που κάνουν ένα άνθρωπο όμορφο ανεξάρτητα από την εξωτερική του εμφάνιση. Πάντα να θυμάσαι ότι για να είναι κανείς όμορφος δεν χρειάζεται να έχει αναλογίες σουπερ-μοντέλου. Τις περισσότερες φορές η ομορφιά αφορά το πώς νιώθουμε για τον εαυτό μας κι όχι το πώς πραγματικά είμαστε εξωτερικά. Πολλές πανέμορφες κοπέλες αισθάνονται άσχημες. Στο γραφείο έχω δει γυναίκες που θα μπορούσαν να κερδίσουν τίτλο σε καλλιστεία, παρόλα αυτά φαίνονταν μίζερες γιατί είχαν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση κι αισθάνονταν άσχημες. Επίσης γνωρίζω κοπέλες που ενώ δεν έχουν αναλογίες κι ομορφιά μοντέλου φαίνονται κι αισθάνονται θεές. Η προσωπικότητα και η αυτοπεποίθησή τους τις κάνει να φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους, να προσέχουν το στυλ τους και να ξεχωρίζουν.
 4. Δες τον εαυτό σου στο σύνολό του. Κάθε φορά που κοιτάς τον καθρέφτη σου, επέλεγε να μην κολλάς σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος σου. Δες ολόκληρο το άτομο που στέκεται στον καθρέφτη σου. Δες αυτό το άτομο σαν ένα ολόκληρο σύνολο έτσι ακριβώς όπως θα ήθελες να σε βλέπουν οι άλλοι.
 5. Φρόντισε να περιτριγυρίζεσαι από θετικά άτομα. Είναι πολύ πιο εύκολο να αισθανθείς όμορφα για τον εαυτό σου και για το σώμα σου όταν είσαι με άτομα που σε στηρίζουν και που αναγνωρίζουν την αξία σου γι’ αυτό που είσαι εκ φύσεως. Μιλώντας εκ πείρας, έχω διαπιστώσει ότι τα περισσότερα νεαρά κορίτσια που έχουν ανασφάλεια για το σώμα και την εξωτερική τους εμφάνιση επηρεάζονται από τις συνομήλικες φίλες τους.
 6. Σίγασε όλες  τις φωνές στο κεφάλι σου που σου λένε ότι το σώμα σου δεν είναι καλό ή ότι δεν αξίζεις. Μπορείς να αποθαρρύνεις τέτοιες αρνητικές σκέψεις απαντώντας με θετικές. Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να μειώνεις τον εαυτό σου, συνειδητοποίησέ το και αμέσως απάντα με θετικές δηλώσεις που θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς καλύτερα.
 7. Να προτιμάς να φοράς ρούχα μέσα στα οποία αισθάνεσαι άνετα και που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα για το σώμα σου. Δούλεψε σε συνεργασία με το σώμα σου κι όχι εναντίον του!
 8. Γίνε κριτής των κοινωνικών μηνυμάτων και των μηνυμάτων που λαμβάνεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παρατήρησε με προσοχή τις εικόνες, τα σλόγκαν και τις στάσεις που εισπράττεις και που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου και για το σώμα σου.
 9. Κάνε κάτι όμορφο για τον εαυτό σου, κάτι με το οποίο εκφράζεις στο σώμα σου ότι το εκτιμάς. Για παράδειγμα κάνε ένα αφρόλουτρο στην μπανιέρα σου, κάνε χώρο για ένα απογευματινό υπνάκο, βρες ένα μέρος στο οποίο θα πηγαίνεις μόνη για να ηρεμείς.
 10. Χρησιμοποίησε όλο εκείνο το χρόνο που θα σπαταλούσες ανησυχώντας για το φαγητό, τις θερμίδες και τα σωματικό σου βάρος στην κοινωνική προσφορά. Μερικές φορές το να βοηθάμε άλλους που το έχουν ανάγκη βοηθά κι εμάς  να αισθανθούμε καλύτερα για τον εαυτό μας ενώ ταυτόχρονα συνεισφέρουμε στο να γίνει ο κόσμος που ζούμε καλύτερος.

Πάντα να θυμάσαι…

Όλοι έχουμε κακές μέρες όπου αισθανόμαστε άβολα μέσα στο σώμα μας αλλά το κλειδί για την καλλιέργεια μιας υγιούς σωματικής εικόνας είναι η αναγνώριση και η εκτίμηση του φυσικού σχήματος του σώματός μας, η εκπαίδευση στην αντικατάσταση τέτοιων αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων και στην αυτοαποδοχή.

*Τα κυριότερα στοιχεία για το πιο πάνω άρθρο είναι από το National Center for Eating Disorders του Λονδίνου. Τα εμπλούτισα με πληροφορίες από την προσωπική επαγγελματική μου πείρα ως Ειδικός διατροφικών Διαταραχών και Παχυσαρκίας.  

 

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.