
Αυτοεκτίμηση
Είναι η προσωπική αξία που δίνουμε στον εαυτό μας, μαζί με τα συναισθήματα που συνδέονται μ’ αυτήν. Επηρεάζεται από τις παιδικές μας εμπειρίες, τον τρόπο σκέψης μας και τη γενική στάση ζωής μας, το ιδανικό μας εαυτό, τις επιτυχίες ή και τις αποτυχίες μας. Αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό κατά την παιδική ηλικία.
Παιδικές εμπειρίες που οδηγούν σε Υγιή Αυτοεκτίμηση
- Το να σε επαινούν συχνά
- Το να σε ακούνε
- Το να σου μιλάνε με σεβασμό και εκτίμηση
- Το να σου δίνουν αρκετή προσοχή και χάδια
- Το να έχεις επιτυχίες στο σχολείο, στα σπορ ή σε άλλες δραστηριότητες.
- Το να έχεις έμπιστους φίλους.
Παιδικές εμπειρίες που οδηγούν σε Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Το να σου ασκούν σκληρή κριτική.
- Το να σου φωνάζουν, ή να σε χτυπούν (συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση).
- Το να σε παραμελούν, να σε εξευτελίζουν, ή να σε κοροϊδεύουν
- Το να σου δίνουν το μήνυμα ότι απαιτείται να είσαι πάντα «τέλειος» σε όλα για να είσαι αποδεκτός κι αγαπητός.
- Το να έζησες αποτυχίες στο σχολείο, στα σπορ ή σε άλλες δραστηριότητες.
Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως έπαιρναν συχνά το μήνυμα ότι αποτυχημένες εμπειρίες (πχ., το να χάσουν σε κάποιο άθλημα/αγώνα ή ένας χαμηλός βαθμός), είναι αποτυχίες για ολόκληρο το «είναι» τους.
Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες, τις φιλοδοξίες και τους στόχους που θέτουμε για τον εαυτό μας και συνεπώς τη συμπεριφορά μας.
Συνέπειες Χαμηλής Αυτοεκτίμησης
Το άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι δυνατό να αντιμετωπίζει συχνά έντονη ανησυχία, ένταση, άγχος, μοναξιά κι αυξημένο ρίσκο για κατάθλιψη. Μπορεί να μην μπορεί να διαχειριστεί σωστά τις δυσκολίες και τις συγκρούσεις που προκύπτουν στις φιλίες και στις ρομαντικές σχέσεις κι έτσι συχνά οι κοινωνικές του σχέσεις είναι προβληματικές. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να βλάψει την ακαδημαϊκή και επαγγελματική απόδοση και να οδηγήσει ακόμη στην έλλειψη επιτευγμάτων και στις εξαρτήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά, διατροφικές διαταραχές κλπ).