
Sandwitch feedback: Πώς να δώσετε αρνητική κριτική για εποικοδομητικά αποτελέσματα!
Τις περισσότερες φορές η αρνητική κριτική μπορεί να πληγώσει τα συναισθήματα του παραλήπτη και ακόμη να προκαλέσει αμυντική στάση. Αν γνωρίζουμε πώς να δίνουμε την αρνητική κριτική με τρόπο κατάλληλο, τότε ο δέκτης μπορεί να την λάβει θετικά και αυτό να έχει τελικά παραγωγικά αποτελέσματα. Με το άρθρο αυτό θα μάθουμε λοιπόν πως να δίνουμε αρνητική επανατροφοδότηση με τρόπο που να είναι φιλική στα αυτιά του δέκτη έτσι ώστε να έχει και το επιθυμητό εποικοδομητικό αποτέλεσμα.
Sandwich feedback
Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι με τη μέθοδο του sandwich feedback. Όπως όταν φτιάχνουμε ένα σάντουιτς, βάζουμε το τυρί ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί. Έτσι λοιπόν σερβίρουμε την αρνητική επανατροφοδότηση ανάμεσα σε δύο θετικά σχόλια. Προσοχή! Η αρνητική κριτική δεν θα πρέπει να δοθεί ως επίκριση αλλά ως συμβουλή για το τι χρειάζεται βελτίωση. Σημασία δηλαδή έχει ο τρόπος που θα παρουσιάσουμε αυτό που θέλουμε να πούμε.
Ας δούμε ένα παράδειγμα
Ας υποθέσουμε ότι η κόρη σας αποφάσισε να συγυρίσει το αιωνίως ακατάστατο υπνοδωμάτιο της. Παρόλα αυτά δεν δίπλωσε καλά τα ρούχα της και αυτά θέλουν και πάλι σιδέρωμα. Πρώτα προετοιμάστε καλά αυτό που θέλετε να πείτε. Ξεκινήστε με κάτι θετικό. Βρείτε κάτι που σας άρεσε. Μια θετική πράξη του παιδιού που για σας έχει σημασία. Π.χ., «Μου άρεσε πολύ που πήρες την πρωτοβουλία να συγυρίσεις το δωμάτιό σου» (αυτή είναι η πρώτη φέτα ψωμί για το σάντουιτς). Μετά προχωράμε στην αρνητική κριτική την οποία πρέπει να τη δώσουμε με τρόπο θετικό. Π.χ., «Νομίζω θα κάνουμε μαζί λίγη εξάσκηση ώστε να μάθεις να διπλώνεις τα ρούχα σου» (εδώ λοιπόν είναι το υλικό του σάντουιτς, το τυρί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χιούμορ σ’ αυτό το σημείο). Στη δεύτερη φέτα ψωμί πρέπει να δώσουμε και πάλι ένα θετικό σχόλιο για ενθάρρυνση, (π.χ., τι άλλο σας άρεσε από την απόπειρα της κόρης σας να συγυρίσει το δωμάτιο της). Δώστε ένα γενικό θετικό σχόλιο του τύπου: «Νιώθω ανακούφιση που ανάλαβες να συγυρίσεις το υπνοδωμάτιό σου έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το επιβαρυνθώ και αυτό ανάμεσα στις άλλες δουλειές του σπιτιού».
Η μέθοδος sandwich feedback μπορεί να κινητοποιήσει περισσότερο το παιδί να επαναλάβει αυτή τη θετική συμπεριφορά επειδή του αναγνωρίσαμε την προσπάθεια που κατέβαλε και του δώσαμε ενθάρρυνση για να συνεχίσει. Μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο για οποιαδήποτε αρνητική επανατροφοδότηση θέλουμε να δώσουμε, σ’ ένα φίλο μας, σ’ ένα υπάλληλό μας, ή και στην οικιακή βοηθό μας.
Σας εύχομαι καλά αποτελέσματα.