Αρνητικά Συναισθήματα

Αρνητικά Συναισθήματα | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net

Αρνητικά Συναισθήματα: Άσκηση Συναισθηματικής Κάθαρσης

Μήπως ταλαιπωρήστε από αρνητικά συναισθήματα δυσάρεστων καταστάσεων του παρελθόντος;  Έχετε παρατηρήσει ότι τα συναισθήματα αυτά επιστρέφουν συνήθως όταν είστε λυπημένοι ή στρεσαρισμένοι; Αισθάνεστε ότι τα συναισθήματα αυτά συχνά σαμποτάρουν τις προσπάθειες σας για να πετύχετε κάτι στο παρόν όπως για παράδειγμα ένα επαγγελματικό ή άλλο προσωπικό βήμα;

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα συναισθήματα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την πραγματικότητα. Απλά και μόνο επειδή αισθανόμαστε έτσι δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι όντως έτσι. Ίσως να είχαμε μια απογοήτευση ή αποτυχία στο παρελθόν, κάποια άσχημη συναναστροφή ή εμπειρία με συγκεκριμένα άτομα ή ακόμη να αισθανθήκαμε ότι δεν αγαπηθήκαμε αρκετά ή με τον τρόπο που χρειαζόμασταν σε κάποια σχέση. Όλα αυτά μπορεί να ήταν αληθινά βιώματα στο παρελθόν αλλά τα συναισθήματα που τα συντροφεύουν μπορεί να γίνουν βαρύ φορτίο και δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μια αντικειμενική εικόνα για τους άλλους και κυρίως για εαυτό μας και τις δυνατότητές μας στο σήμερα.

Αν πρόκειται να κάνετε ένα σημαντικό βήμα αλλά αισθάνεστε ότι εμποδίζεστε από αρνητικά συναισθήματα, π.χ., συναισθήματα αναξιότητας, ανεπάρκειας και κατωτερότητας, προτείνω να κάνετε μια πράξη καλοσύνης απέναντι στον εαυτό σας δοκιμάζοντας μία απλή άσκηση κάθαρσης για ν’ απαλλαγείτε από το αρνητικό συναισθηματικό φορτίο καταστάσεων του παρελθόντος που σας αποδυνάμωσαν.

Μπορείτε να εφαρμόσετε την άσκηση συναισθηματικής κάθαρσης αναφέροντας τρία ή περισσότερα πράγματα για τα οποία λυπάστε, στη συνέχεια ν’ αναφέρετε για ποια πράγματα είστε ευχαριστημένοι και να κλείσετε μ’ ένα «Σ’ αγαπώ» προς τον εαυτό σας.

Δραστηριότητες με αγχολυτική δράσηΠαράδειγμα εφαρμογής:

Σημαντικό βήμα που προκαλεί στρες: Νέα γνωριμία

Λυπάμαι για… την επιθετικότητα από συνομηλίκους που πέρασα στο γυμνάσιο, τις προσβολές που δέχθηκα από τον Α., τον κακό χωρισμό μου από τον Χ.

Ευχαριστώ για… τα άτομα που είναι δίπλα μου και με στηρίζουν, την προσωπική μου εξέλιξη, τις γνώσεις μου, την υπομονή, την επιμονή και την αποφασιστικότητά μου να συνεχίζω παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισα.

Σ’ αγαπώ… (το όνομά σας). Σ’ αυτό το σημείο μπορείτε να δώσετε και μια αγκαλιά στον εαυτό σας.

ΕΠΙΣΗΣ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι όταν τα αρνητικά συναισθήματα είναι αρκετά επίμονα και βασανιστικά δεν είναι δυνατόν να καταπολεμηθούν μέσω απλών τελετουργικών ασκήσεων και χρήζουν επαγγελματικής αντιμετώπισης. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.