Ανησυχίες για το Σωματικό Βάρος και το Σύνδρομο της Δίαιτας


Σωματικό Βάρος και το Σύνδρομο της Δίαιτας

Το φαγητό είναι ένα τα πιο σημαντικά συστατικά της ζωής. Μας βοηθά να διατηρηθούμε στη ζωή και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να ολοκληρώνουμε τους καθημερινούς μας στόχους. Μας κρατά δυνατούς απέναντι στις αρρώστιες. Επιπλέον το να τρώμε είναι μια δραστηριότητα  κοινωνικοποίησης  γιατί φέρνει τον κόσμο πιο κοντά. Είναι η ώρα που συνήθως η οικογένεια και οι φίλοι μαζεύονται γύρω από το τραπέζι. Άλλωστε είναι στην κουλτούρα μας να χρησιμοποιούμε το φαγητό για τον εορτασμό σημαντικών γεγονότων και γι’ αυτό τηρούμε ορισμένες διατροφικές συνήθειες (π.χ., το ψήσιμο της γουρουνιάς κατά το χριστουγεννιάτικο δείπνο, τη νηστεία πριν από το Πάσχα, το ψήσιμο της σούβλας το Δεκαπενταύγουστο κ.α.).

Όταν το φαγητό γίνεται εχθρός μας

Εξαιτίας της τρομερής πίεσης που ασκείται στις γυναίκες για να φαίνονται όμορφες και με το «όμορφο» να θεωρείται δυστυχώς το «υπερβολικά αδύνατο», η εξωτερική εμφάνιση είναι καθοριστική για την αυτοεκτίμηση κυρίως των νεαρών γυναικών. Υπάρχουν επίσης κοινωνικά πρότυπα που απευθύνονται κυρίως στις γυναίκες και στα νεαρά κορίτσια (π.χ., το να χωρούν σε μέγεθος 10 ασχέτως  του ύψους τους). Τα διπλά μηνύματα που προβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για το πάχος και εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα στην επιθυμία του να τρωει κανείς ότι θέλει και να είναι ταυτόχρονα αδύνατος. Κοιτάζοντας απλά τις σελίδες ενός περιοδικού θα διαπιστώσουμε την πληθώρα των πληροφοριών για τις υγιεινές και τις ανθυγιεινές τροφές, γεγονός που φορτώνει το άτομο με περισσότερες ανησυχίες για τη διατροφή.

Ενώ αρχικά η ανησυχία κάποιων κοριτσιών για τη διατροφή και το βάρος τους φαίνεται να είναι φυσιολογική, στη συνέχεια εξελίσσεται σε σοβαρή ανησυχία για την εξωτερική τους εμφάνιση. Ακόμα και στις πολύ μικρές ηλικίες των 5 με 10 ετών τα κορίτσια ξεκινούν να ανησυχούν για το βάρος τους και να παραπονιούνται για το σχήμα του σώματός τους, εκδηλώνοντας την επιθυμία να ξεκινήσουν δίαιτα.

Το Σύνδρομο της Δίαιτας

Σχεδόν το κάθε κορίτσι στην εφηβεία του επηρεάζεται από το «Σύνδρομο της Δίαιτας». Το σύνδρομο αυτό βασανίζει κυρίως τα άτομα που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, ειδικά αυτά που είναι υπέρβαρα, ή αυτά που προσπαθούν να χάσουν βάρος απεγνωσμένα δοκιμάζοντας κάθε λογής δίαιτα.  Επηρεάζει τη συμπεριφορά του ατόμου σε τέτοιο βαθμό που είτε θα βρίσκεται σε αυστηρή δίαιτα είτε θα τρωει υπερβολικά όταν είναι εκτός δίαιτας. Επηρεάζει τα πιστεύω. Για παράδειγμα, «Η δίαιτα είναι ο μόνος τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος»,  «Το σώμα είναι μια τέλεια μηχανή θερμίδων», «Το φαγητό είναι εχθρός». Επηρεάζει επίσης τις πεποιθήσεις του ατόμου για τον εαυτό του. Π.χ., «Εγώ δεν δικαιούμαι να τρώω, οι άλλοι όμως ναι»,  «Δεν έχω θέληση, είμαι αδύναμη, είμαι λαίμαργη»,  «Αν ήμουν αδύνατη θα ήμουν πιο ευτυχισμένη».

Όλα όμως τα πιο πάνω είναι μύθοι και λανθασμένες αντιλήψεις. Δυστυχώς όμως το άτομο σκέφτεται, νοιώθει και ενεργεί σύμφωνα μ’ αυτές οδηγώντας έτσι τον εαυτό του σε εξαντλητικές δίαιτες ή σε λιμοκτονία και στη μιζέρια.

Δίαιτα και Διατροφικές Διαταραχές

H παρατεταμένη δίαιτα προκαλεί συνήθως διατροφικές διαταραχές εκ των οποίων υπάρχουν τρία βασικά σύνδρομα: η Νευρογενής Ανορεξία (λιμοκτονία σε σημείο εξουθένωσης), η Νευρογενής Βουλιμία (κατάχρηση μεγάλης ποσότητας φαγητού που οδηγεί σε εσκεμμένο εμετό ή χρήση καθαρκτικών και εξουθενωτική γυμναστική) και η Επεισοδιακή Υπερφαγία (βουλιμία χωρίς τη χρήση εμετών και καθαρτικών) . Ένα άτομο που υποφέρει από Ανορεξία ή Βουλιμία έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη της σωματικής του εικόνας. Συνεχώς σκέφτεται και εκφράζει, «εύχομαι να ήμουν πιο αδύνατη» ενώ στην πραγματικότητα είναι υπερβολικά αδύνατη. Όλες οι διατροφικές διαταραχές είναι επικίνδυνες και απειλητικές τόσο για την υγεία όσο και για τη ζωή ενός ατόμου.

Και τίθεται το ερώτημα, «Να κάνω δίαιτα ή να μην κάνω;»

Πρόληψη Παιδικής Παχυσαρκίας - Anthia.net

Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων δεν είναι για τους ανθρώπους!

Εκτός κι αν είσαι ρομπότ είναι αδύνατο να τηρήσεις με επιτυχία μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμιδων αλλά και να συντηρήσεις το αποτέλεσμα. Το σώμα μας χρειάζεται την τροφή για να διατηρήσει τη δύναμη και την υγεία του. Η τροφή είναι πολύ σημαντική στην εφηβεία για τη σωστή σωματική διάπλαση. Η λιμοκτονία κι οι δίαιτες αστραπή κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο. Η πολυπλοκότητα του ανθρώπου ως ον δεν του επιτρέπει  να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένους τρόπους.

Οι εξαντλητικές δίαιτες οδηγούν σε οδυνηρές σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο βρίσκεται σε εξαντλητική δίαιτα ο εγκέφαλος στέλνει στο σώμα το μήνυμα για να μειωθεί ο ρυθμός του μεταβολισμού που δύσκολα επανέρχεται στο φυσιολογικό του επίπεδο. Επίσης, το σώμα μαθαίνει να προστατεύεται από μελλοντικούς λιμούς οδηγώντας το άτομο στην υπερκατανάλωση τροφής με αποτέλεσμα να βάζει περισσότερο βάρος μετά από κάθε δίαιτα. Επιπλέον σε περίπτωση αποτυχίας της δίαιτας το άτομο βιώνει αρνητικά συναισθήματα και καταλήγει να ρίχνει το φταίξιμο στον εαυτό του και να τον τιμωρεί (π.χ., «Είμαι ανάξια, αποτυχημένη»).

Οι άνθρωποι βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα για τις αιτίες και τις συνέπειες της  παχυσαρκίας κι η άρνηση για φαγητό είναι η λάθος λύση!  Σε μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων θα χαθεί λίπος και μυϊκή μάζα μαζί. Όσο πιο πολύ κρατά η δίαιτα τόσο πιο πολλή μυϊκή μάζα θα χάνεται. Όταν το βάρος επανέρχεται μετά τη δίαιτα, επανέρχεται μόνο σε λίπος με αποτέλεσμα το σώμα να καταλήγει πιο πλαδαρό.

Ο τρόπος ζωής, οι διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη άσκησης, είναι μερικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε. Το επιπλέον βάρος μπορεί να χαθεί με μια ισορροπημένη δίαιτα τριών γευμάτων και δύο-τριών ενδιάμεσων σνακ, με την τακτική άσκηση, την σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής και των συνηθειών, με την σωστή οργάνωση του περιβάλλοντος (δηλαδή να μην υπάρχουν στο σπίτι ανθυγιεινές  τροφές, εάν δεν τις βλέπουμε μπροστά μας δεν θα τις καταναλώσουμε!). Αν νομίζετε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο επικοινωνήστε μ’ ένα Ψυχολόγο/Ψυχοθεραπευτή με ειδικότητα στις διατροφικές διαταραχές για περαιτέρω βοήθεια.

Οι μητέρες που βρίσκεστε διαρκώς σε δίαιτα να θυμάστε ότι μεταφέρετε το μήνυμα στις κόρες σας πως η δίαιτα είναι καλή συνήθεια. Προσπαθήστε να ελέγχετε τα μηνύματα που μεταφέρετε στα παιδιά σας κατευθύνοντας τη δική σας επιθυμία για δίαιτα έτσι ώστε να αποτελείτε ένα σωστό πρότυπο γι’ αυτά.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.