Αυτοπραγμάτωση

Η πραγματοποίηση των πνευματικών, ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, καθώς και η αίσθηση της πληρότητας (εσωτερικής ισορροπίας)  που αυτή συνεπάγεται, ονομάζεται με μια λέξη « Αυτοπραγμάτωση ».

Κατά το Carl Rogers οι άνθρωποι έχουν μέσα τους τη δύναμη να γίνουν αυτό που θέλουν να είναι, φτάνει να επιλέξουν μόνοι τους να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη. Ο Rogers πίστευε ότι όλοι οι άνθρωποι αγωνίζονται για να επιτύχουν την Αυτοπραγμάτωση. Όσοι ήδη έχουν πετύχει την αυτοπραγμάτωση χαρακτηρίζονται από τα πιο κάτω:

  1. Συνεχώς ωριμάζουν κι εξελίσσονται.
  2. Είναι ανοικτοί σε εμπειρίες, αποφεύγουν την αμυντικότητα και αντιμετωπίζουν τις εμπειρίες ως ευκαιρίες μάθησης.
  3. Εμπιστεύονται τον εαυτό τους κι ακόμη κι αν ζητήσουν καθοδήγηση από τους άλλους, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις αντί να ακολουθήσουν αυστηρά τις εισηγήσεις των άλλων.
  4. Έχουν αρμονικές σχέσεις με τους άλλους και συνειδητοποιούν ότι δεν θα είναι αρεστοί σε όλους. Το ότι έχουν πετύχει την αποδοχή από ορισμένα άτομα τους αρκεί και τους ελευθερώνει από την ανάγκη να είναι αρεστοί σε όλους.
  5. Ζουν 100% στο παρόν παρά να αναμασούν το παρελθόν, ή να ζουν μόνο για το μέλλον.

«Θα πρέπει να ξεχάσουμε ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε ώστε να γίνουμε αυτό που πραγματικά είμαστε».  The Zahir

Paolo Coelho

«Όσα βρίσκονται πίσω μας και όσα βρίσκονται μπροστά μας είναι μικροπράγματα σε σύγκριση με αυτά που βρίσκονται μέσα μας».

Emerson

Comments

comments