Αυτογνωσία: Λόγια σοφίας από τον Oskar Wilde

Αυτογνωσία: Λόγια σοφίας από τον Oskar Wilde | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net
Αυτογνωσία: Λόγια σοφίας από τον Oskar Wilde | Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου | Anthia.net


Έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τότε που ο Oskar Wilde,

ένα από τους αγαπημένους κορυφαίους συγγραφείς, είπε τις μεγαλύτερες αλήθειες σχετικά με την ζωή και την ανθρώπινη φύση. Φροντίστε μόνο να διαβάσετε το περίφημο μυθιστόρημα «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη», αν δεν το έχετε διαβάσει ήδη και θα καταλάβετε τι εννοώ. Πιο κάτω σχολιάζω μερικά από τα γνωμικά που μ’ εντυπωσίασαν. Πιστεύω ότι αυτά τα λόγια σοφίας μπορούν να μας αφυπνίσουν και να μας προσφέρουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την ανθρώπινη φύση και κατ’ επέκταση τον ίδιο τον εαυτό μας. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα.

«Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν’ αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις».

Πόσο αληθινό! Οι αναμνήσεις κρατάνε μια ολόκληρη ζωή. Πολύ δύσκολα ξεχνάει ο άνθρωπος. Ίσως γι’ αυτό και ο πόνος από τα τραύματά μας διαρκεί. Ότι μας χάραξε μένει πάντα φρέσκο.

«Ο έρωτας φοβάται την αμφιβολία, και όμως μεγαλώνει από την αμφιβολία και πεθαίνει συνήθως μέσα στη βεβαιότητα».

Δεν είναι γι’ αυτό που κολλάμε με το άπιαστο; Επειδή ακριβώς δεν το ζήσαμε εξιδανικεύεται στο μυαλό μας. Οτιδήποτε είναι δεδομένο χάνει το ενδιαφέρον μας…

«Σκοπός της ζωής δεν είναι να βρούμε τον εαυτό μας. Ο σκοπός της ζωής είναι να δημιουργήσουμε τον εαυτό μας».

Πολύ σωστά. Δημιουργούμε τον εαυτό μας, αφού ερχόμαστε χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για τη ζωή και για μας τους ίδιους. Η ιστορία του εαυτού μας γράφεται μέσα από τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις μας.

«Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι».

 

Αυτογνωσία: Λόγια σοφίας από τον Oskar Wilde - Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου

 

Είναι πολύ εύκολο να παίζουμε ρόλους όταν το σενάριο είναι δοσμένο εκ των προτέρων κι όταν έχουμε ένα ακροατήριο να διασκεδάσουμε. Μαγκιά δεν είναι να μπορείς να παίζεις ρόλους και να ικανοποιείς τις προσδοκίες των άλλων. Μαγκιά είναι να είσαι ο εαυτός σου. Κάτι τέτοιο απαιτεί αυθορμητισμό και γνησιότητα. Στις μέρες μας τολμώ να πω ότι αποτελεί και …πρωτοτυπία!

«Το να ζει κανείς είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά υπάρχουν. Αυτό μόνο».

Ας φροντίσουμε λοιπόν να ζούμε την κάθε στιγμή με πάθος και με νόημα παρά να αφήνουμε τη ζωή να μας προσπερνά.

«Οι άντρες θέλουν πάντα να είναι η πρώτη αγάπη μιας γυναίκας. Οι γυναίκες, αντίθετα, θέλουν να είναι η τελευταία γυναίκα ενός άντρα».

Πόσο μεγάλη η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Άντρες απ’ τον Άρη, γυναίκες απ’ την Αφροδίτη.

«Το χειρότερο από το να μιλούν άσχημα για σένα είναι να μη μιλούν καθόλου για σένα».

Είναι πολύ πιο τρομακτικό να μη σε υπολογίζουν καθόλου. Αν σε κρίνουν αρνητικά τουλάχιστον κάπου υπάρχεις στη συνείδηση των άλλων.

«Δεν μου αρέσει να μου δίνουν συμβουλές. Μπορώ να κάνω και μόνος μου λάθη».

Με άλλα λόγια ακολούθησε τις συμβουλές των άλλων αν θες να επαναλάβεις τα δικά τους λάθη. Καλύτερα να ακολουθάμε το δικό μας ένστικτο, να αναλαμβάνουμε προσωπική ευθύνη για τις αποφάσεις μας κι ας κοιμόμαστε όπως στρώνουμε.

«Η απλή και καθαρή αλήθεια είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή».

Πολύπλοκο ον ο άνθρωπος. Άβυσσος η ψυχή του. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρή αλήθεια.

«Η μοναδική γοητεία του παρελθόντος είναι ότι είναι παρελθόν».

Πολλές φορές από άμυνα θυμόμαστε συνήθως τα ευχάριστα και τείνουμε να νοσταλγούμε παλιά γεγονότα κι εμπειρίες.

«Όποτε οι άλλοι συμφωνούν μαζί μου, αισθάνομαι ότι δεν πρέπει να έχω δίκιο».

Αυτό έχει διπλό νόημα. Μπορεί να εννοεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους και φοβούνται να διαφωνήσουν. Μπορεί όμως να λέει και κάτι για μας. Μήπως είμαστε ισχυρογνώμονες ή λίγο …νάρκισσοι και το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να μας δίνουν οι άλλοι την απάντηση που θέλουμε ν’ ακούσουμε;

*Οι δικοί σας προβληματισμοί και σχόλια σχετικά με το θέμα αυτού του άρθρου είναι ευπρόσδεκτα.

Comments

Άνθια Χριστοδούλου Θεοφίλου
Ψυχολόγος, Σύμβουλος, Ψυχοθεραπεύτρια και Life Coach. Έχει επίσης εξειδικευτεί στη θεραπεία για την καταπολέμηση των Διατροφικών Διαταραχών (Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία) και της Παχυσαρκίας. Παράλληλα εξειδικεύεται στη ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην παιγνιοθεραπεία και στην τραυματοθεραπεία EMDR για ενήλικες, παιδιά κι εφήβους. Εργάζεται ιδιωτικά στο Κέντρο Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας Για Την Ιθάκη το οποίο και διευθύνει. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την τέχνη και τη δημιουργική γραφή, θεωρώντας αυτές τις μορφές έκφρασης προσωπική της ψυχοθεραπεία. Διαβάστε Περισσότερα.